Jelling-sten: 16-årig dreng fik behandlingsdom

En 16-årig dreng bliver underlagt ambulant psykiatrisk behandling i op til fem år med mulighed for indlæggelse efter hærværk på Jelling-sten.

Op til fem års ambulant behandling med mulighed for op til et års indlæggelse. Retten i Kolding afsagde mandag eftermiddag dom over den 16-årige dreng, der stod tiltalt for hærværk på Jelling-stenen.

Dommen betyder, at drengen løbende skal deltage i samtaler med psykiatere under tilsyn af kriminalforsorgen. Hvis lægerne skønner der bliver behov for det, kan drengen som det længste indlægges i op til et år.

Dommen afspejler, at drengen lider af aspergers syndrom, som bl.a. kan komme til udtryk ved manglende forståelse for sociale relationer.

Drengen havde på forhånd tilstået alt i forbindelse med det hærværk, som i begyndelsen af februar 2011 rystede mange danskere.

Jelling-stenen, der betegnes som Danmarks dåbsattest og et af vores vigtigste nationale monumenter, blev overmalet med ordet ?Gelwane? og måtte efterfølgende renses for mellem 50.000 og 100.000 kroner.

Spørgsmålet om erstatning til Kulturarvstyrelsen blev sendt videre til civil afgørelse, og retten i Kolding ønsker af samme grund ikke at udtale sig om kravets størrelse.

Drengen blev dog dømt til at betale erstatning til henholdsvis boligforening og skole på samlet omkring 14.000,-

Sagen blev behandlet for lukkede døre, da drengen er under 18 år.