Jernalderlandsby fejrer vintersolhverv

Det er mørkt og koldt udenfor, men inden længe bliver dagene længere. Det bliver lørdag fejret på behørig vis i jernalderlandsbyen i Vingsted.

Om fire dage er det slut med kortere dage - vi går igen mod lysere tider. Skæringsdagen hedder vintersolhverv. Den fejres lørdag mellem klokken 15 og 18 i Jernalderlandsbyen i Vingsted.

Fejringen er en tilbagevendende begivenhed, der er blevet lidt af et tilløbsstykke. Det betyder at omkring 100 mennesker fylder høvdingens gård.

quote

Det er meget spændende. Det er lidt som at leve historien.

Bente Christensen, Ringsted

Gæsterne ser frem til at opleve et højtideligt julearrangement uden Jesus og kristendom. Til gengæld trækker den hedenske fejring tråde tilbage til vores endnu tidligere rødder, til jernalderens tro, gudeverdenen og forbindelsen til naturen.

- Det er meget spændende. Det er lidt som at leve historien, siger Bente Christensen, der er kommet til Vingsted fra Ringsted.

Blandt ritualerne er en åndelig seance, hvor deltagerne, med runer og kunstigt blod, skriver deres ønsker og forhåbninger for det nye år på en sten. Stenene bliver derefter kastet i den hellige sø, mens vølven – en spåkvinde i nordisk mytologi – fremfører et såkaldt mørke-lys-ritual.

quote

Det tiltrækker, at vi kigger på hvordan verdenen så ud for 1.000 år siden. Det var en spændende oplevelse.

Søren Olesen, Vejle

- Det tiltrækker, at vi kigger på hvordan verdenen så ud for 1.000 år siden. Det var en spændende oplevelse, og det var godt tilrettelagt, forklarer Søren Olesen fra Vejle.

Endelig bliver der, i skæret fra faklernes ild, fortalt oldnordisk skabelseshistorie, spillet musik med fløjter og trommer og givet smagsprøver på landsbyens nyslagtede lam.

Årets korteste dag varer kun seks timer og 53 minutter. Det er på onsdag den 21. december. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.