Jørgen er frivillig værge: Jeg kan ikke lade være

På Børnecenter Tønder er der mangel på frivillige som Jørgen Ørbæk Petersen. Han er frivillig værge for unge flygtninge, der kommer til Danmark uden deres forældre.

Jørgen Ørbæk Petersen er 79 år og fra Bredebro. Adbul er 14 og fra Afghanistan. Han kom til Danmark for to år siden uden sine forældre. Nu er Jørgen Ørbæk Petersen blevet frivillig værge for den 14-årige dreng.

At være frivillig værge betyder, at Jørgen besøger Abdul, og at de laver aktiviteter udenfor børnecenteret i Tønder, hvor han bor. Samtidig får Abdul en voksen, han kan søge støtte hos.

- Der står i papirerne, at man helst skal mødes med børnene hver fjortendes dag, men jeg møder dem som regel en gang i ugen. Jeg kan ikke lade være, siger Jørgen Ørbæk Petersen.

Børnecenter Tønder vil gerne have flere som Jørgen. Både der og hos Ungecenter Hviding mangler man nemlig omkring 20 frivillige værger.

Det ærgrer Jørgen Ørbæk Peterson, som mener, at han får lige så meget igen, som han giver.

quote

Den glæde de viser, bare de ser jeg kommer – det er nok for mig.

Jørgen Ørbæk Petersen, frivillig værge.

- Det giver mig fantastisk meget. Jeg lærer om deres kulturer. Den glæde de viser, bare de ser jeg kommer – det er nok for mig. Det er ikke fordi personalet ikke gør det, men det er noget andet. Vi er børnenes egne repræsentanter.

De frivillige værger er også med, når der skal tales med udlændingestyrelsen, advokater og sagsbehandlere, men Jørgen Ørbæk Petersen fortæller, at der ingen jura er i det. Som værge får man heller ikke det juridiske ansvar.

For at blive værge, skal man kunne vise en ren straffe- og børneattest.  

- Man skal være over 25, og man skal være en pålidelig og ansvarlig voksen. Derudover kræver det ikke noget, for man får et kursus, hvis man melder sig som værge, siger Lene Flor Kousgaard

Har du lyst til at blive værge, er der informationsmøde i Tønder Medborgerhus den 20. november.