TV der bevæger dig

100 år efter Første Verdenskrig
KRIGENS SKÆBNER

Jørgen Rasmussen fik aldrig sin Anna efter krigen

Anna hævede forlovelsen med Jørgen Rasmussen, mens han sad i skyttegraven.

Jørgen Rasmussen fra Simmersted var i krig for Tyskland som musketier. Hans to brødre, Søren og Niels, kom bagefter. De tre brødre fra Simmersted i Sønderjylland sørgede for at holde god kontakt under Første Verdenskrig.

Jørgen døde ved fronten 1918 i en alder af 34 år. Han døde på et lazaret af sine sår den 22. august og begravet i Fremont i Frankrig. Kun tre uger før krigen sluttede den 11. november.

I 1924 blev Jørgen genbegravet på en kirkegård i Braine i Frankrig sammen med 78 andre sønderjyder. De to andre brødre kom hjem i live men med svære mén.

Jørgen Rasmussen fra Simmersted døde i Første Verdenskrig. Her ses hans dødsannonce fra avisen. Foto: TV SYD

Kærlighed kan være hård

Udover krigens rædsler skulle Jørgen inden sin død også opleve ulykkelig kærlighed. Hver dag i skyttegravene blev en smule nemmere at udholde med tanken på Anna, som ventede på ham derhjemme. Anna og han blev ringforlovede, før han drog i krig.

Jørgen Rasmussen fra Simmersted er begravet på Den Danske Kirkegård i den franske by Braine. Foto: TV SYD

Men kærlighed kan være hård. Pludselig en dag fik han pakke fra Anna, der sendte ham vielsesringen og 50 cigarer med beskeden om, at hun hævede forlovelsen. Hun havde fundet en anden og aldrig været lykkeligere. Hun kærstede nu med den meget unge Peter fra Sønder Balling.

Kom hjem, Jørgen

Et halvt år senere tager sagen dog en ny drejning. Anna skriver igen og beder om tilgivelse. Hun beder ham komme hjem og gifte sig med hende, selvom hun er gravid. Hun lover, at hun aldrig vil være ham utro igen.

Også Annas mor skrev til Jørgen. Hun bad ham om at komme hjem og blive viet til deres ulykkelige Anna. Sorgen kunne, som hun skrev “snart trykke dem til døden”. De vendte sig til Jørgen for, at han skulle redde familiens ære.

I et brev til brødrene Søren og Niels dateret den 18. august 1918 skriver Jørgen, at han vil tage hjem under næste orlov og gifte sig med Anna, inden der bliver for meget at se på hende.

Brylluppet blev dog aldrig til noget. Fire dage senere faldt Jørgen i krigen.

FOKUS PÅ FØRSTE VERDENSKRIG:

TV SYD sætter i forbindelse med 100-året for afslutningen på Første Verdenskrig den 11. november 2018 fokus på de omkring 10 millioner soldater, der måtte lade livet på slagmarkerne.

 

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden