Jørn har arbejdet på samme sygehus i 36 år:

Som portør, tillidsmand og næstformand sætter han sammenhold før alt andet på sin arbejdsplads.

quote Gode kolleger betyder alt

- Et smil koster ikke noget.

Sådan siger 58-årige Jørn Jensen, der gavmildt deler ud af sine egne af slagsen, når han er på arbejde som serviceportør og operationstekniker.

Han forsøger hver dag at gøre en indsats for at være en god og hjælpsom kollega, og han husker at spørge, om han kan gøre noget, hvis han opdager én, der ikke er på toppen.

- Det, at man har nogle gode kolleger, kan snakke sammen, kan samarbejde og har tillid til hinanden, betyder alt, siger Jørn, som seerne i øjeblikket kan følge i TV SYD's reportageserie 'Vores Sygehus'.

Og han er langt fra ene om at have det sådan.

I en undersøgelse, som Epinion har lavet for fagforeningen HK, svarer over halvdelen af de adspurgte, at kollegerne er det vigtigste for, at de trives på arbejdspladsen.

Kollegerne er vigtigere end lønnen

HK undersøgte i 2016, hvad der er vigtigst for danskernes trivsel på jobbet. Undersøgelsen viser blandt andet:

 

  • 54 procent svarer, at gode kolleger er det vigtigste for, at de trives på arbejdspladsen, mens kun 15 procent angiver lønnen som den vigtigste faktor
  • 74 procent svarer, at de gerne yder en ekstra indsats for at hjælpe en kollega
  • 62 procent svarer, at de generelt føler, at kollegerne er parate til at hjælpe
  • 63 procent svarer, at kollegerne har stor betydning for deres lyst til at komme på arbejde
  • 54 procent svarer, at en god kollega er kendetegnet ved, at han eller hun bidrager til et godt fællesskab på arbejdspladsen

 


Kilde: HK Befolkningsundersøgelse 2016

Tog imod 100 nye medarbejdere

Jørn sætter sammenhold før alt andet på sin arbejdsplads.

Faktisk er det noget af det første, han tænker på, når han går gennem døren til Sydvestjysk Sygehus’ afdeling i Grindsted, som han efterhånden har gjort i 36 år.

Det var også det, der tidligere på året fik ham til at tænke: ”Vi holder en rystesammenfest”.

Og han ikke bare tænkte det, han gjorde det - sammen med en håndfuld af sine kolleger. Fordi der var brug for det.

Friklinikken i Give, der er en offentlig selvstændig institution, skulle ved årsskiftet flytte adresse til sygehuset i Grindsted, og det samme skulle klinikkens 100 ansatte.

Og der var ikke meget plads, så medarbejderne skulle arbejde tæt sammen.

 

Jørn var med til at tage imod de nye kolleger. Han skulle vise dem rundt, snakken gik, og idéen til en fælles fest opstod.

130 mennesker deltog. Der var alt, hvad en god fest skal indeholde. Og mere til. For eksempel sumodragter til udklædning.

- Festen har gjort, at vi er kommet tættere på hinanden, fortæller Jørn.

- Jeg har fået rigtig mange positive tilbagemeldinger, og folk siger, at det var en god måde at lære hinanden at kende på.

quote Der er en god holdånd.

Men en fest gør det ikke alene.

Et stærkt socialt sammenhold bliver også - eller måske især - skabt i arbejdstiden, mener Jørn, der sætter samarbejde på tværs af faggrupper og niveauer højt.

På sygehuset hjælper man hinanden. For eksempel hjælper sygeplejersken portøren med at køre en patient på opvågning efter en operation, og omvendt hjælper portøren sygeplejersken med at finde det, han eller hun står og mangler.

- Når alle gør deres bedste og giver lidt ekstra, selvom der er pres på, glider arbejdsdagen uden problemer, siger Jørn.

På Sydvestjysk Sygehus i Grindsted er der blandt andet skadeklinik, kirurgisk og medicinsk ambulatorium og sengeafdeling, rehabilitering og en radiologisk afdeling.

Manglen på reservelæger var for nogle år siden så stor, at portørerne begyndte at sidde med ved operationer og assistere. Det gør de stadig, og i de situationer er det særligt vigtigt, at der er tillid.

- Vi ved, hvad hinanden gør. Der er en god holdånd, siger Jørn, der har været med til flere hundrede knæ- og hofteoperationer.

- Vi føler os værdsat, og jeg tror, kirurgerne synes, vi yder en god service for dem.

Sammenhold får patienterne til at slappe af

Ordet ildsjæl synes at ramme plet, når man skal beskrive Jørn.

Som tillidsmand for portørerne og næstformand i Sydvestjysk Sygehus’ lokale samarbejdsudvalg rækker hans engagement i sin arbejdsplads langt ud over opgaverne som portør.

Og det bliver bemærket af kollegerne.

- Jørn er altid positiv og har jahatten på. Da jeg startede her for 11 år siden, oplevede jeg en god, positiv ånd, og det er han en stor del af, siger Eigil Jensen, der også er portør.

- Han er altid med til at få arrangeret nye og spændende tiltag her i Grindsted, så det er attraktivt at være her, og så vi kan tiltrække nyt personale.

quote Det er vores sygehus.

Jørn selv er overbevist om, at netop størrelsen på sygehuset i Grindsted har en positiv betydning for sammenholdet blandt de ansatte.

- Vi har nok lidt mere ejerfornemmelse over for matriklen, end man har på større sygehuse, fordi det er et lille sted. Vi føler, det er vores sygehus, siger Jørn.

At medarbejderne har det godt sammen, styrker ikke bare arbejdsglæden, men kommer også patienterne til gode. Det er den erfarne portørs filosofi.

- Jeg tror på, at et godt sammenhold blandt medarbejderne får patienten, der måske er utryg ved bedøvelse og operation, til at slappe mere af. Og alt, hvad vi gør, handler om, at patienterne får en god oplevelse, siger han.

Vores Sygehus

I reportageserien ’Vores Sygehus’ følger vi livet på Sydvestjysk Sygehus og får et unikt indblik i medarbejdernes dagligdag - lige fra portøren og lægesekretæren til børnelægen og kirurgen.

Vi er med, når patienter bliver undersøgt og behandlet, operationer udføres, og små og store udfordringer udspiller sig.

’Vores Sygehus’ kan ses hver søndag klokken 19.30 på TV SYD og på tvsyd.dk, lige når det passer dig.

 

Tekst og redigering: Louise Kielstrup
Fotos: Frank Blauenfeldt
Video: Bárður Michaelsen 

TV SYD, november 2018

Flere stærke fortællinger
Forsiden lige nu