Johan Thaysen blev gasforgiftet og såret tre gange

Johan Thaysen blev født i 1892 på en gård i Tråsbøl sydøst for Aabenraa. Som dansksindet sønderjyde deltog han i Første Verdenskrig 1914-1918 på tysk side på Vestfronten. Han blev indkaldt den 15. oktober 1913 til det 163. infanteriregiment i Neumünster og var fuldt uddannet soldat, da krigen brød ud i august 1914.

quote

- En anden begivenhed fra samme sted, har han aldrig ville fortælle om. Det nærmeste, han kom det, var, at han en formiddag havde deltaget i noget forfærdeligt.

Ejner Thaysen, søn af soldat Johan Thaysen

Angrebet af civile

En del af Johan Thaysens regiment blev i første omgang sendt til Bov, da tyskerne frygtede et engelsk angreb via Jylland, men senere blev de sendt til fronten. På vejen blev de tyske soldater udsat for angreb af bevæbnede indbyggere i den belgiske by Herent. Indbyggerne blev pågrebet og henrettet. De huse, hvorfra der var blevet skudt, blev brændt ned.

- Johan har fortalt, at det var på denne tur, han fik de første frygtelige oplevelser af krigens råhed. Én af de tyske soldater så sig gal på en belgisk civilist, hvorefter soldaten smadrede belgierens hoved med sit gevær. Det fik ingen konsekvenser fra hans overordnede, men de andre soldater fordømte ham, fortæller Johan Thaysens søn Ejner Thaysen.

Deltog i noget forfærdeligt

Sidst på aftenen rykkede soldaterne til byen Löwen for at gå i hvil, men ved midnatstid blev der igen skudt fra civilbefolkningen. Angrebet blev kraftigt besvaret. Bagefter gennemsøgte soldaterne husene, og talrige bevæbnede indbyggere blev taget til fange, stillet for en krigsret og henrettet.

- En anden begivenhed fra samme sted, har han aldrig ville fortælle om. Det nærmeste, han kom det, var, at han en formiddag havde deltaget i noget forfærdeligt. Da det var overstået, fik soldaterne udleveret cigaretter. Han havde ikke røget tidligere, men efter den begivenhed forsøgte han at berolige sig selv ved at ryge nogle cigaretter, fortæller Ejner Thaysen.

Johan Thaysen fik et jernkors af 2. klasse for sin indsats i krigen.
Johan Thaysen fik et jernkors af 2. klasse for sin indsats i krigen.

Såret og efterladt

I januar 1915 marcherede Johans bataljon til Clamécy i Frankrig, hvor de stormede byen Soissons. Johans kompagni var et af de første, der nåede de franske stillinger, og de led store tab. Den 1. februar skrev han til sin mor:

- Efter at være blevet forbundet, bragte vore sanitetssoldater mig hen til en hytte, hvor der allerede lå fire fra vort kompagni. De lovede at hente os om aftenen, men da de først var borte, lod de sig ikke se mere. Vi lå der i hytten i over to dage og manglede mad og drikke.

Koporal og instruktør

Den 1. april 1915 blev Johan overflyttet til regimentets 2. erstatningskompagni, og efter en kort kursusperiode blev han udnævnt til koporal med karakteren ”god” i lederskab. Derefter blev han uddannet som instruktør for kommende skytter og hjælpere i tyskerne nye maskingevær. De efterfølgende måneder fungerede Johan som instruktør. En bestilling han befandt sig godt ved, fordi det var langt fra fronten.

Kampe i forreste skyttegrav

I krigens tredje år, august 1916, blev Johans afdeling af regimentet beordret i stilling ved Foureaux-skoven i Frankrig. Her kom hans kompagni i forreste skyttegrav. Stillingen bestod kun af 1,5 meter dybe skyttegrave, som var sønderskudt flere steder. Dækningsrum fandtes ikke, og fra skoven kom en modbydelig stank fra utallige engelske lig, som ikke var blevet begravet.

Alt dette og den voldsomme engelske beskydning gjorde opholdet i stillingen yderst ubehagelig. Dagen efter blev der udleveret stålhjelme til tropperne i de forreste linjer.

Udsat for gasgiftangreb

Den 10. oktober 1918 kom Johans regiment til stillingerne ved Pommereuil i Frankrig. Stillingerne her var dårlige på grund af mange tidligere kampe. De følgende dage fulgte mange hårde og blodige kampe med store tab til følge, og Johan Thaysen blev udsat for giftgasangreb.

- Den 19. oktober blev Johan syg af gas under et engelsk angreb ved Le Cateau. Efter et lazaretophold kom han tilbage til kompagniet igen den 26. oktober, fortæller Ejner Thaysen om sin fars tid i krigszonen.

Johans tid efter krigen

Johan Thaysen kom igennem krigen med livet i behold trods tre gange at have været såret og et enkelt giftgasangreb.

- Han slap for psykiske mén, og de gange, han blev såret, invaliderede ham ikke på livstid, fortæller  Ejner Thaysen.

Efter hjemsendelsen tjente Johan Thaysen på gårde i Sønderjylland, og ved afstemningen i 1920 var han på landbrugsskole i Høng på Sjælland. I 1921 blev han gift med Metha Hansen, og sammen drev de hendes fødehjem, gården Hesselroj 2 i Tombøl, indtil de i 1960 flyttede til Felsted. Her døde Johan i 1982 efter at have været enkemand i et lille års tid.

Fokus på Første Verdenskrig:

TV SYD sætter i forbindelse med 100-året for afslutningen på Første Verdenskrig den 11. november 2018 fokus på de omkring 10 millioner soldater, der måtte lade livet på slagmarkerne.