Johnny Søtrup politisk truet i Esbjerg

For et par dage siden så det ud, som om alt var i skøn orden i Esbjerg Byråd. Enighed om budgettet og om en erstatning for et lukket plejehjem. Men nu er borgmesteren under beskydning og borgmesterkæden hænger løst.

Kuglerne bliver affyret af Freddie H. Madsen fra Dansk Folkeparti og den konservative Henrik Vallø. De beskylder borgmesteren for løftebrud.

Det var dem, der arbejdede for at få et nyt plejehjem etableret i Gredstedbro i stedet for Karstensminde, der blev lukket den 1. januar. Det var også de to, der fredag nægtede at støtte aftalen om budgettet, da aftalen om plejehjemmet alligevel gik i vasken.

De beskylder nu Johnny Søtrup for løftebrud og siger i dag, at de ikke kan støtte ham op tilvalget. Hvis det holder stik, så forsvinder Johnny Søtrups flertal og borgmesterposten er reelt i fare.

Klar aftale

Freddie Madsen og Henrik Vallø siger, de havde en klar aftale med borgmester Johnny Søtrup. Under forhandlingerne om budgettet var det en forudsætning, at Dansk Folkeparti og de Konservative ville stemme for budgettet, hvis de til gengæld fik en aftale igennem om etablering af et nyt plejehjem i Gredstedbro.

Aftalen gik ud på, at et nyt plejehjem i det gamle Karstensminde skulle drives af den private forening Friplejehjemmet Karstensminde i samarbejde med Danske Diakonhjem. Bygningen i Gredstedbro skulle lejes til formålet, men Esbjerg Kommune skulle fortsat stå som ejer.

Lov-hindring

Ifølge JyskeVestkysten var det borgmesterens ide, og der var enighed blandt alle om, at den var rigtig. Men kun, indtil Danske Diakonhjem nærlæste loven og derefter meddelte, at det ikke er tilladt at drive privat plejehjem i lejede bygninger.

Derfor kan en leje-aftale kun føres igennem, ved at Esbjerg Kommune indgår en drift-aftale med Danske Diakonhjem. På den måde kan Esbjerg Kommune bestemme, hvem der skal bo i hjemmets 15 boliger, men kommunen må også bære tabet, hvis nogle af boligerne står tomme.

Borgmester Johnny Søtrup har vurderet, at den aftale ikke er holdbar, fordi det forudsætter, at samtlige ældre i Gredstedbro bliver tvunget til at bo på plejehjemmet. Ellers er der risiko for, at kommunen taber penge. Han vil hellere anmode politikerne på Christiansborg om at lave loven om.

Tosset tanke

Det vil Freddie Madsen og Henrik Vallø til gengæld ikke være med til. De siger, det er en tosset tanke, fordi det kan vare mange år, før det bliver til noget. Borgmesteren har brudt sit løfte, sagde de to fredag aften. Nu vil de ikke længer stemme på Johnny Søtrup som borgmester.

Freddie Madsen og Henrik Vallø siger, de har lovet borgerne i Gredstedbro at kæmpe for plejehjemmet, og det løfte vil de ikke løbe fra. Derimod er borgmesteren løbet fra sit løfte, og derfor er de ude af budget-forliget.

Det borgerlige samarbejde i Esbjerg Byråd er dermed forbi - i denne omgang. Budgettet er godkendt med stemmerne fra Venstre, Socialdemokratiet, SF og byrådets to løsgængere.