Jubel på Rømø: Det bliver fedt

Telefonen har kimet hele dagen, og champagnen sprang lige før middag: Endelig er der givet lov for et stort havmølle-projekt, som skaber arbejderpladser på Rømø.

I dag blev det kendt, at to danske pensionskasser skyder 1,5 milliarder kroner i projektet med 80 havvindmøller ud for den tyske ø Sild. Det skaber over 1000 arbejdspladser i Esbjerg, hvorfra delene skal udskibes. Men vigtigere er, at vindmølleparken skal serviceres fra Havneby på Rømø. Pensionskasserne forventer, at når møllerne er sat op, vil der være 350 jobs med at drive parken.

- Det bliver fedt. Det kommer til at betyde rigtig meget, siger havnechef Kristen Nedergaard. Om et års tid vil havnearealerne vrimle med liv, som har noget at gøre med offshore vindmøllepark.

En vild industri

Vindmølleparken skal bygges fra næste år - og den første strøm kommer i 2015. Fuldt udbygget vil mølleparken producere strøm som 37.000 huse bruger på et år.

- Havnen har jo foretaget en kæmpestor investering for et par år siden i nyt kajanlæg. Det er en stor opgave, så vi vil forsat skulle kæmpe at holde liv i økonomien, siger havnechefen. Men nu har vi en opgave, som lægger en bund de næste 30 år. Det betyder rigtig meget.

- Vi er med i det her eventyr, og det er utrolig vigtigt at være med fra start, fordi der er utrolig mange vindmøller, der skal stilles op ude i den tyske sektor, siger Kristen Nedergaard til TV SYD. Det er sådan en ny branche - og en vild industri med store risici - så er det vigtigt, at man er med på banen fra starten for at vise, at man kan levere varen.