TV der bevæger dig

Jul i det gamle fængsel

03:41

På cellegangene og i selve cellerne var det meget forskelligt, hvor meget julen fik lov til at fylde.

1 af 2

I december måned sætter Fængselsmuseet i Horsens fokus på, hvordan det er at holde jul i et fængsel.

En tidligere indsat i Statsfængslet i Horsens, som har oplevet adskillige juleaftener i fængslet, deler ud af sine minder og julehistorier. Historierne kan man finde og læse rundt omkring i den faste udstilling, sammen med julede genstande som er fundet frem fra museumsmagasinet.

For de fleste af os er julen forbundet med forventning og glæde. Vi holder fri, kan fejre julens budskab og, ikke mindst, har vi en tradition for, at vi fejrer julen med familie og venner. I fængslet, hvor man er afskåret fra dem man elsker, kan julemåneden til gengæld være hård at komme gennem.

Savnet og ensomheden kommer i udstillingen blandt andet til udtryk gennem fangernes breve til familie og venner og de hjemmelavede gaver, som der er blevet brugt meget tid og megen omtanke på.

Kun et sted i fængslet blev julen hvert år fejret med eftertryk, og det var i Fængselskirken. Her var der levende lys, granpynt, krybbespil på alteret, adventskrans og stort juletræ, og juleaftensdag gik præsten rundt og delte julegaver ud til alle fanger.

Fra i dag kan besøgende opleve og mærke decemberstemningen i Fængselsmuseet. Læs om fangens jul, se de hjemmelavede gaver og de andre julede genstande, læs julebrevene, og oplev kirken pyntet til jul.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden