TV der bevæger dig

Julehyggen kan ikke brænde

Lidt af udsmykningen på Koldinghus. Er imprægneret, så den ikke kan brænde.

Museet på Koldinghus har fået udviklet et kemisk værn mod brand i juletræer og dekorationer. Gran, der bruges til udsmykningen, er sprøjtet med et ny produkt, så det ikke kan brænde.

Kolding Kommunes beredskabschef, Morten Hedegaard, som skal brand-godkende alle arrangementer på Koldinghus, er imponeret.

-Der findes flere imprægnerings-produkter i forvejen, men de virker ikke lige godt på alle materialer. Jeg har selv prøvet at sætte ild til en imprægneret julebuk, der brændte lystigt uden problemer. Men løsningen på Koldinghus imponerer mig, siger Morten Hedegaard, som gennem flere uger har været forbi slottet for at teste imprægneringen, og det er endnu ikke lykkedes at få lighterens flammer til at bide i grantræerne.

specielt udviklet

Imprægneringsvæsken er udviklet til Koldinghus gennem det sidste halve år af kemi-ingeniør Jens Haugaard fra Kolding-firmaet Mediator.dk.

-Målet har været at blande et produkt, som ikke er giftigt, og som heller ikke misfarver juletræet. Og det ser ud til, at vi har fat i noget af det rigtige, der tager hensyn til både sikkerhed, miljø og sundhed«, siger Jens Haugaard.

Endnu kan man ikke købe det produkt, der er benyttet på Koldinghus. Men Jens Haugaard vil nu arbejde videre med at teste produktet og undersøge, om det kan udvikles til kommercielt brug.

Udfordring

Brandvæsenet i Kolding rykker hvert år ud til en halv snes brande i juletræer, adventskranse og dekorationer.

Juleudsmykningen på Koldinghus, som er ved at være på plads i disse dage, er udført af blomsterkunstneren Jan Munch.

-En af de helt store udfordringer ved udsmykningsopgaven har været, at mange af de materialer, man normalt forbinder med julepynt, f.eks. gran og kogler, er yderst brandfarlige. Og på et gammelt slot som Koldinghus, der jo har sin helt egen historie når det kommer til brand, er brandsikkerheden selvfølgelig i højsæde. Og på grund af risiko for bl.a. dyr der kan skade træværk og museumsgenstande skal alle levende materialer også behandles på en særlig måde.

Juleudsmykningen kan ses på Koldinghus fra lørdag 8. december og frem til nytår.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden