Julen er hjerternes fest - men ikke altid som skilsmissebarn

I julen mødes vi med de nærmeste og har det rart sammen. Men når mor og far er skilt, er der risiko for, at julefreden og familiehyggen udebliver.

Julen kaldes også hjerternes fest og er den tid på året, hvor vi mødes med vores nærmeste og har det rart sammen. 

quote

Det kan godt være rigtigt stressende, at vi skal fra den ene til den anden. Man når slet ikke at få slappet af og leget ordentlig med sine gaver.

Mikkel Teglborg Fuglesang, 14 år, Sydals

Men når mor og far er skilt, er der risiko for, at julefreden og familiehyggen udebliver.

En undersøgelse lavet af Epinion for Børns Vilkår viser, at 28 procent af alle fraskilte par har konflikter i forbindelse med julen. De handler primært om fordelingen af barnets dage i julen og logistikken i juledagene.

Børnene Camilla og Mikkel Teglborg Fuglesang på Sydals kan godt genkende den slags konflikter i deres nu splittede familie. 

Børnene Camilla og Mikkel Teglborg Fuglesang på Sydals kan godt genkende konflikter i forbindelse med julen i deres nu splittede familie.
Børnene Camilla og Mikkel Teglborg Fuglesang på Sydals kan godt genkende konflikter i forbindelse med julen i deres nu splittede familie.

Siden Camilla og Mikkels forældre blev skilt for otte år siden, er julen ikke længere kun lig med hygge og afslapning.

 - Man vil gerne have, at man er samlet som en rigtig familie og bare kunne hygge, fortæller Camilla, mens hun er i fuld gang med at julepynte hjemme hos sin mor og fortsætter:

- Det er nok det, man savner lidt.

Sidste år var skilsmisseprocenten i Danmark næsten 51 procent, og i mere end hver fjerde skilsmissefamilie giver julen anledning til konflikter. Det viser en Epinion-undersøgelsen.

Uoverensstemmelser i forbindelse med julen skyldes i 46 procent af tilfældene uenighed om fordeling af barnets dage i juleferien og i 37 procent af tilfældene logistikken.

Det kan både Camilla og Mikkel sagtens genkende.

- Det kan godt være rigtig stressende, at vi skal fra den ene til den anden. Man når slet ikke at få slappet af og leget ordentlig med sine gaver, mener Mikkel.

quote

Det kan godt være rigtig stressende, at vi skal fra den ene til den anden. Man når slet ikke at få slappet af og leget ordentlig med sine gaver.

Camilla Teglborg Fuglesang, 12 år, Sydals

Ikke nok med at børnenes mor Diana Teglborg er skilt fra børnenes far. Hun er også selv skilsmissebarn, så hvis julen skal blive en succes, skal man ifølge hende som forældre netop huske at tilsidesætte sine egne behov og i stedet tænke på børnenes:  

- Man er bare nødt til at tænke på sine børn og ikke være egoistisk, mener hun.

Både Camilla og Mikkel ved da også godt, hvad deres største juleønske er. 

- At være sammen alle sammen, siger de to samstemmende.