Julen samler landbyborgere til utraditionel komsammen

I den lille landsby Grumstrup fejrer de julen på deres helt egen måde. Hver aften mødes byens borgere foran et af byens huse, hvor de hygger og får lidt varmt til ganen.

Julen er den tid på året, hvor vi rykker sammen. I familien, i butikskøerne, på julemarkeder - og i lokalsamfundene. I hvert fald i den lille landsby Grumstrup nord for Hovedgård. Her mødes byens borgere hver aften i december foran et af byens huse, hvor de hygger, snakker og får lidt varmt til ganen.

quote

Det er bare hyggeligt at mødes på den her uformelle måde om vinteren.

Helle Nedergaard Johansen, kort- og landmålingsteknikker, Grumstrup

"Den levende julekalender" hedder den forholdsvis nye juletradition. 

Hjemme hos Helle Nedergaard Johansen er de sidste forberedelser i gang for lige om lidt samles en del af borgerne fra Grumstrup nemlig foran hendes vindue for at åbne næste låge i den utraditionelle julekalender. 

- Det er bare hyggeligt at mødes på den her uformelle måde om vinteren, mener dagens vært.

Traditionen kommer oprindeligt fra Tyskland og blev indført sidste år af Gundula Ströh-Jensen, der så det som en oplagt måde at sprede julestemning i den lille landsby.

quote

Selvom det er en lille landsby, ved man ikke, hvem der bor hvor. Så man kommer lidt tættere sammen.

Gundula Ströh-Jensen, initiativtager, den levende julekalender, Grumstrup 

Meningen er, at man hver aften i december mødes foran et nyt hus, får noget varmt at drikke, synger en sang og taler med sine naboer. 

- Selvom det er en lille landsby, ved man ikke, hvem der bor hvor. Så man kommer lidt tættere sammen, fortæller Gundula Ströh-Jensen. 

"Den levende julekalender" er blot et af flere initiativer, der er med til at styrke sammenholdet i Grumstrup. Forrige fredag var der fællesspisning i forsamlingshuset, hvor 100 ud af byens 250 borgere kom forbi. Og ifølge byens ildsjæle er det nødvendigt at stå sammen, hvis ikke landsbyerne skal dø ud.

Med den store opbakning til den lidt anderledes julekalender, er byens borgere da også enige om, at den tradition er kommet for at blive.