Julen varer længere på højskolen

Rigtig mange personer over 50 år vælger at fejre jul (og nytår) på højskole. For at få ny viden – og fordi julen varer længere på den måde.

Inge Liljegren fra Vallensbæk deltager for 7. gang i et 14 dages kursus på Rønshoved Højskole ved Kruså. Hun har deltaget, siden hendes mand døde i 2010.

- Julen hos familien det er noget med to-tre dage. Så er den ligesom overstået. Her har du 12-14 dage, hvor der kører et fuldt tema med dygtige lærere hele tiden. Det betyder noget for mig, siger hun til TV SYD.

Hun har valgt Rønshoved Højskole, fordi den er grundtvigiansk, og den ligger i grænselandet. Her lærer hun om andre traditioner og historie.

- På den måde kan man udvikle sig, siger Inge Liljegren, som fylder 74 år først i det nye år.

 

Der er fuldt skema i de fjorten dage på højskolen - undtagen juleaften...
Der er fuldt skema i de fjorten dage på højskolen - undtagen juleaften...

 

Rønshoved Højskole har holdt kurser under de kirkelige højtider i en halv snes år. De første år kun i juledagene, senere også hen over nytår. Og i påsken.

Deltagerne er i den modne alder.

 

- I efterårsferien holder vi kursus for familier med børn, siger forstander Nina Kjærhus til TV SYD.

- Vi kan godt lide at holde jul og nytår faktisk. Der er en særlig stemning.

Det er mange forskellige grupper, som melder sig:

- Det kan være dem, der har været vant til at rejse meget i julen, men ikke længere gider hænge gaver i palmerne på Gran Canaria, siger hun. Det kan være folk, som er vant til at komme på højskole. Så hvorfor ikke også i julen? Og så er der nogle, der er blevet trætte af gaveræset.  

 

Forstander Nina Kjærhus om julen på Rønshoved Højskole