Jyder elsker store huse

I Jylland bor vi gerne i gamle lader. I København har de kunst på væggene. Det fortæller en livsstilsekspert.

Vi bor og indretter os forskelligt alt afhængig af, hvor i landet vi bor.

Det fortæller livsstilsekspert Niels Folmann, som netop har været rundt i hele landet for at se på forskellige boliger for at finde frem til ?Danmarks skønneste hjem? på DR1.

Han har fået et godt overblik over de generelle forskelle, man ser i byggestil og boligindretning.

- I Nordjylland og Sønderjylland er man eksempelvis meget glade for at lave gamle landejendomme og lader om. Man ser en enorm kreativitet til at udnytte de mange kvadratmeter, man kan få for relativt få penge. Her bruges nye materialer, og man åbner i stor stil op til kip, siger han ifølge Bolius.

I Jylland er der masser af store boliger.

- En bolig under 250 kvadratmeter regner man ikke for at være en rigtig bolig. Der er mange store huse og ofte store eller flere garager ved nybyggeri, siger Niels Folmann.

De forskellige behov for plads og rum gør sig også gældende, når man ser på køkkeners indretning, siger Niels Folmann.

- Samtalekøkkenet er på retur i København, hvor man går mere og mere over til at dele stue, spisestue og køkken op i 3 separate rum med halv eller helmure. Man investerer til gengæld i rasende dyre gaskomfurer med 5-6 gasblus og dobbeltovn.

- I jylland trives samtalekøkkenet stadig godt. Her vil man stadig gerne have, at man kan invitere gæster på et glas vin, mens man tilberede maden, og børnene sidder og leger.

Nybyggeri kan være avanceret i Københavnsområdet, mens det er mere traditionelt i jylland, mener Niels Folmann.

- I det jyske gør man det stadig meget i typehuse. Man er meget kreativ med indretning og ruminddeling, men det ydre ligger rimelig fast, siger han.