Kør bil når du kører bil

Sydøstjyllands Politi og deres kolleger i Syd- og Sønderjylland har i disse dage ekstra fokus mod uopmærksomme bilister, indstiller GPS, læser i papirer eller bladrer på mobilen, mens de kører.

?Sæt håret nu?, står der på klistermærker sat på spejle på en lang række rastepladser rundt om i landet. På offentlige p-pladser minder store plakater bilisterne om at indstille GPS´en, inden man kører. På en lang række rastepladser er der malet ?Ring og sms inden du kører? på asfalten i flere p-båse.

Formålet er at minde trafikanterne om, at uopmærksomhed er skyld i hver tredje trafikulykke, og derfor er det vigtigt, at vi bliver bedre til at koncentrere os om kørslen.

- Hvis du er optaget af alt muligt andet end at køre bil, så kan du nemt overse andre trafikanter. Det svarer groft sagt til at køre med en pose over hovedet og er hvert år skyld i voldsomme ulykker, der kunne have været undgået, siger Jon Schwartz, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Politikontrol bakker op

Det er Rådet for Sikker Trafik og TDC der står bag kampagnen ?Kør bil, når du kører bil?.

Foruden en ny kampagnefilm i tv vil man rundt i landet kunne møde kampagnens budskaber på cirka 1800 plakater på ungdomsuddannelser, køreskoler, indkøbscentre og p-pladser. Desuden sætter politiet i hele landet ind med en kontrol af uopmærksomme trafikanter frem til den 15. september.

 

Fakta:


Uopmærksomhed er en afgørende faktor i hver tredje trafikulykke.Hvis du kører 50 km/t og kigger på din telefon i 5 sekunder, så har du kørt 70 meter i blinde.

 Det koster 1500 kroner i bøde at tale i håndholdt mobil.I grovere tilfælde af uopmærksomhed risikerer du at få betinget frakendelse af kørekortet og en bøde på 2500 kr. Det betyder, at du skal op til en kontrollerende teori- og køreprøve, før du må køre bil igen.

Gode råd:

Indstil GPS?en, ring op, skriv sms, giv barnet sutten etc. inden du kører.Brug aldrig håndholdt mobiltelefon, mens du kører. Hverken til opkald, sms eller mail.Kør ind til siden, hvis du har brug for at koncentrere dig om andre ting end at køre bil.