K raser over energiaftale: Minister trænger til ferie

De Konservative kalder det for forligsbrud, hvis et flertal uden om partiet stemmer en energiaftale igennem.

- Det er et forligsbrud.

Sådan lyder meldingen mandag aften fra De Konservatives energiordfører, Mike Legarth fra Lunderskov, efter at alle andre partier, der er med i det to år gamle energiforlig, tidligere på aftenen blev enige om en delaftale på energiområdet som led i en større vækstpakke.

Som en del af aftalen hæves bundskatten med 0,28 procentpoint svarende til cirka 17 milliarder kroner.

- Vi mener ikke, at man kan gennemføre en bundskattestigning før efter et valg. Nu skal ministeren holde ferie, dyppe fødderne i noget koldt og drikke noget køligt. Det kan han gøre sammen med Venstre. Så kan vi mødes i august og finde en løsning, siger Mike Legarth.

Et flertal bestående af regeringen, Venstre, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti er enige om at afskaffe forsyningssikkerhedsafgiften og lempe den såkaldte PSO-afgift.

Det er De Konservative sådan set enige i, men partiet vil ikke høre tale om at finansiere et forlig ved at lade bundskatten stige.

- At hæve skatten med 17 milliarder kroner kommer Det Konservative Folkeparti aldrig til at medvirke til. Vi arbejder på at sænke skatter og afgifter. Det her peger i den forkerte retning.

Spørgsmål: Er det et ultimativt krav?

- Ja, det er det, siger Mike Legarth, der hellere havde set, at den offentlige sektor blev mindsket for et tilsvarende beløb.