Kadetter udebliver: Betjente må fortsat varetage grænsekontrollen

Fredag morgen skulle 54 politikadetter have overtaget betjentenes arbejde ved grænsekontrollen. Men arbejdsvilkårene er endnu ikke på plads, og kadetterne kan derfor ikke komme i gang med arbejdet.

Selvom de netop har fået deres eksamensbevis og forventede at skulle starte op på nyt arbejde ved grænsekontrollen fredag morgen, så står 54 politikadetter nu uden job.

Politikadetternes arbejdsvilkår er nemlig stadig ikke faldet på plads, selvom det er politisk vedtaget, at de skulle afløse betjentene ved den dansk-tyske grænse 1. september.

Derfor må betjentene nu fortsætte med at tjekke pas ved grænsen på ubestemt tid. 

Moderniseringsstyrelsen og Politiforbundet har forhandlet om overenskomsten siden december 2016.  Men de kan altså ikke blive enige i forhandlingerne.

Politiforbundet forlanger, at politikadetterne bliver ansat som tjenestemænd eller som minimum bevarer strejkeretten. Det vil Moderniseringsstyrelsen ikke være med til, fordi man også under en faglig konflikt i fremtiden har behov at få løst for eksempel terrorbevogtning eller transport af arrestanter til grundlovsforhør.

Thomas Østrup Møller, der er koncernstyringsdirektør i Rigspolitiet, erkender overfor DR, at det kommer til at påvirke politiets arbejde rundt om i politikredsene, at der altså fortsat skal afsættes de omkring 50 betjente til grænseopgaven.

- Der er selvfølgelig omprioriteringer rundt om i kredsene. Jeg kan ikke udpege de helt konkrete opgaver, men det har selvfølgelig konsekvenser for opgavevaretagelsen.

- De politifolk vil ikke være hjemme i kredsene og lave deres opgaver, siger han.