Kæmpebøde til Danfoss

Danfoss må af med 16,5 mill. kr. i bøde for ulovlige prisaftaler på det amerikanske marked.

Danfoss har indgået forlig med det amerikanske justitsministerium i en sag om ulovlige prisaftaler på det amerikanske marked. Forliget indebærer, at den danske pumpegigant må betale en bøde på cirka 16,5 millioner danske kroner. Det skriver Børsen.

En tilståelsessag

Danfoss erkender dermed, at koncernens tyske datterselskab, Danfoss Flensburg GmbH i perioden fra oktober 2004 til september 2007 indgik i ulovlige prisaftaler med konkurrenter på det amerikanske marked for lette kommercielle kompressorer.

En del af en større sag

Ifølge de amerikanske myndigheder har Danfoss aftalt priserne på det amerikanske marked i et kartel med Panasonic, Whirlpool, Tecumseh og ACC.
Panasonic og Whirlpool fik sidste år bøder på mere end 700 millioner kroner.
Den amerikanske ulovlige prisaftale er blot en del af af kæmpe kartelsag mod Danfoss.

Danfoss undersøges stadig

Koncernen bliver fortsat undersøgt af blandt andet de europæiske konkurrencemyndigheder for brud på de europæiske konkurrenceretslige regler, ligesom der fortsat verserer civile søgsmål i USA og Canada mod Danfoss Koncernen.
Danfoss har derfor afsat 720 millioner kroner i sit halvårsregnskab til en forventet bøde fra EU-Kommissionen for prisaftalerne.

Pinagtigt

Danfoss topchef Niels B. Christiansen indrømmede i september, at de verserende sager er pinlige og et voldsomt stød i selve hjertekulen i den familieejede virksomhed.
- Det er utroligt ærgerligt og meget pinagtigt, at en virksomhed som vores kan komme ud i det her. Det er imod vores principper, og hvis der er nogen, der har forsøgt at holde fanen højt på det her område, så er det os, sagde han til dagbladet Børsen.