Kæmper mod store daginstitutioner

Flere private daginstitutioner åbner, fordi de kommunale bliver for store. I Vejle har Tanja Lundgaard åbnet et børnehus for at undgå en daginstitution med 200 børn.

Forældre protesterer i stor stil over store daginstitutioner.  Daginstitutionernes landsorganisation, DLO, får mange henvendelser fra forældre, som ønsker at starte deres egen børneinstitution, fordi deres gamle børnehave er lukket, og børnene nu skal samles i en stor institution.

- Vi har altid fået henvendelser fra folk ude på landet, som ønsker at åbne en institution tæt på, hvor de bor. Det nye er, at vi nu får mange henvendelser fra forældre, som har deres børn i ganske almindelige kommunale institutioner i byerne, som overvejer at åbne en privat institution, siger Sekretariatschef Morten Kyst fra DLO.

Nej til børnehus

En af de forældre, som har taget skeen i egen hånd er Tanja Lundgaard. Den institution, hvor hendes barn gik med 44 andre børn, skulle lukkes og lægges sammen med Vejles største daginstitution, Skibet Børnehus, med over 200 børn.

- Jeg havde mit barn i Skibet én dag. Jeg oplevede, at det var så stort, at pædagogerne havde svært ved at overskue børnene. Tonen over for børnene var meget kommanderende, og miljøet bar præg af, at det var et pasningsopbevaringssted, fortæller Tanja Lundgaard.

Efter den oplevelse skrev hun rundt til forældre i den gamle institution. Seks forældrepar var med på at lægge kræfter i at starte en ny privat institution op.

Hurtig beslutning

- Vi fik travlt. Vi havde kun godt tre måneder til at købe hus, indrette, ansætte personale og få økonomien på plads, hvis vi skulle åbne 1. januar, da vores gamle institution lukkede, fortæller en forpustet Tanja Lundgaard.

Men det lykkedes. Banken krævede en egenkapital på 200.000 kroner. Den fandt forældrene ved at sælge andele til børnehuset på 4000 kroner stykket. 50 forældrepar stod på spring. Andelen kan forældrene sælge igen, når deres barn forlader huset.

Mange penge

- Vi var forundret over, hvor mange penge vi havde, da vi lagde det første budget. Vi tænkte, at vi havde glemt noget. Men det havde vi ikke. Vi kan købe den billigste mælk i Netto og har hyret rengøring direkte hos to studerende til overenskomstmæssig løn. Vi er ikke bundet af Vejle Kommunes kontrakter med ISS og indkøbscentraler, siger Tanja Lundgaard.

Hun har nu sammen med de seks andre forældrepar været med til at tegne sin drømmeudgave af en daginstitution.

- Det skal være et supplement til hjemmet. Vi har en brændeovn, fordi det er hyggeligt at få læst en historie der. Det er hjemlig atmosfære. Samtidig skal børnene ud hver dag, understreger Tanja Lundgaard.