Kærligheden fylder 70 år hos Hr. og Fru Jørgensen

Flere fejrer i dag jernbryllup end tidligere. Et af parrene er Christian og Birthe Jørgensen fra Tønder, der har levet i medgang og modgang i 70 år.

De blå platter på væggene, bornholmeruret i hjørnet og den parkerede rollator afslører, at lejligheden i Tønder bebos af et par med mange års livserfaring.

Og det har Christian og Birthe Jørgensen, der begge er over 90 år.

Tirsdag er det så en helt særlig dag for Hr. og Fru Jørgensen. Det er nemlig 70 år siden, de sagde ja til hinanden i kirken.

Det er lidt af en bedrift at kunne fejre jernbryllup, men faktisk bliver flere af mærkedagene blandt danske ægtefolk.

Danmarks statistik regner med, at 120 par kan fejre jernbryllup i 2017. Men den udvikling vil næppe holde ved. De 120 par tilhører nemlig en generation med en helt anden opfattelse af, hvad det vil sige at holde sammen i et ægteskab.

- Med kærlighed, tålmodighed og overbærenhed, svarer 90-årige Birthe Jørgensen til spørgsmålet om, hvordan man holder sin mand ud i 70 år. 

En opvaskemaskine og et toilet var altså ikke en selvfølge før i tiden... heller ikke selvom man havde fire små børn. 

Christian og Birthe Jørgensen blev gift, da de var henholdsvis 23 og 20 år, og sammen har de fået fire børn. Det var ikke altid lige let at være kone dengang.

- Da vi havde små børn, var der vask i massevis.  Vores mænd var ikke hjælpsomme og ikke opdraget til at lave husligt arbejde og hjælpe. Vi måtte klare det hele selv, siger Birthe Jørgensen til TV SYD.

Birthe forstår også godt, hvorfor flere par i dag bliver skilt. 

- Piger har i dag en god uddannelse og finder sig ikke i noget. Så vil de hellere være alene, siger Birthe Jørgensen.

I stuens anden lænestol sidder 93-årige Christian Jørgensen i sit fine tøj. Senere skal parret fejre deres jernbryllup med familien. Han siger ikke så meget og hører ikke for godt mere.

- Når vi er selv, går det rimeligt. Vi snakker ikke så meget mere, og han husker heller ikke så godt. Men det ser jeg lyst på. Det er jeg nødt til. Det ville jo være trist, hvis jeg skulle sidde og græde. Vi har haft en god tid, siger Birthe Jørgensen.

Her kan du se, hvor mange der har fejret de specielle bryllupsdage siden 2000. Kilde: Danmarks Statistik
Her kan du se, hvor mange der har fejret de specielle bryllupsdage siden 2000. Kilde: Danmarks Statistik