Kalkunejer er dødtræt af influenzaregel

Fugleinfluenzaen tvang de danske fjerkræavlere til at holde alle deres fugle under tag. Men nu er det på tide at slippe fuglene ud i det fri igen mener hobbyavler.

Nicklas Christiansens tre kalkuner går og klukker på meget lidt plads. Og det har de gjort siden fugleinfluenzaen tvang dem under tag.

-  Jeg synes det er træls at se, og jeg er ked af, at de skal gå herinde, for jeg synes ikke, der er ret meget plads, og det er jo heller ikke et dyr, der trives indendøre, siger Nicklas Christiansen, mens han slår opgivende ud med armene i kalkunernes lille skur.

Da fugleinfluenzaen hærgede, udstedte Fødevarestyrelsen et påbud om, at alt fjerkræ i Danmark skal være under tag. Fugleinfluenzaen spredes nemlig blandt andet gennem afføring, så påbuddet skulle forhindre smitten i at sprede sig.

Men nu er fugleinfluenzaen så meget på retur, at de i Tyskland igen lader fuglene være udendørs, og det er også på tide, at vi gør det i Danmark, mener Nicklas Christiansen.

- Fugleinfluenza smitter igennem afføring, og der er jo ikke nogen, der er i kontakt med mine kalkuners afføring, siger Nicklas Christiansen til TV SYD.

Hans tre kalkuner plejede at gå frit rundt i haven, men nu bor i de i et skur og har adgang til en udendørs, overdækket indhegning.

quote

Nu er de mere indadvendte på en negativ måde, og hanen er begyndt at plukke sig selv.

Nicklas Christiansen, hobbyavler, Korskro

- De har ændret sig, siden vi lukkede dem ind her, siger Nicklas Christiansen. - Tidligere var de meget aktive, og de kunne godt lide at gå rundt og græsse og sidde i træer. Nu er de mere indadvendte på en negativ måde, og hanen er begyndt at plukke sig selv, fortæller den frustrerede hobbyavler.

Indtil videre har Fødevarestyrelsen ikke planer om at ophæve det danske påbud om at holde fjerkræ under tag.

- Danmark er anderledes end Tyskland, og hvert land har sin egen risikovurdering, forklarer kontorchef hos Fødevarestyrelsen, John Larsen til TV SYD.

- Danmark er under højrisiko for udbrud af fugleinfluenza, fordi vi har så mange trækfugle, der lander i de danske vådområder før de trækker videre siger John Larsen, om grunden til, at det danske påbud om at holde fjerkræ under tag opretholdes.