TV der bevæger dig

Kampen mellem motorvej og natur

02:26

Skal Hærvejsmotorvejen gå her? Fra dagens besigtigelse.

1 af 2

Hærvejskomiteen og Danmarks Naturfredningsforening var mandag ud at se på, hvor Danmarks måske næste motorvej skal gå. De er ikke enige om, hvor den skal placeres af hensyn til naturen.

Kampen mellem motorveje og natur har været aktuel flere gange. Bl.a. senest ved Silkeborg. Når den kommende Hærvejsmotorvej - som altså ikke er vedtaget endnu - skal bygges, skal den bl.a. gå i denne den naturskønne Vejle ådal. Og det giver meget store udfordringer.

DN er imod

På forhånd er Danmarks naturfredningsforening imod en ny motorvej.

Og for at tage nogle af kampene i opløbet holdt Hærvejskomiteen og naturfredningsforening debatmøde og efterfølgende "markvandring". Mødet blev holdt i Vingstedcentret.

Hærvejskomiteen er en forening, der blev stiftet af erhvervsfolk og politiker i Jylland. Komiteen blev stiftet i januar forrige år i Billund.

Sander til

Komiteen har foreslået to linjeføringer gennem ådalen: Den blå rute følger den nuværende landevej gennem ådalen mellem Kolding og Give, der i forvejen er trafikbelastet. En alternativ rute gennem Vandel kommer til at ligge i udkanten af ådalen.

Komiteen forudser, at trafikken på E45 bryder totalt sammen allerede i 2023 på grund af trafikpresset, selv om vejen er ved at blive udvidet ved Vejle.

Derfor har komiteen med støtte fra virksomheder og kommuner foreslået en parallel-motorvej fra Kolding i syd over Viborg til Støvring i Nordjylland.

Motorvejen skal gå gennem Vejle Ådal. Trafikplanlæggere har beregnet, at hvis den trækkes længere mod vest, bliver den ikke en reel aflastning for E 45. de foreslåede linjeføringer.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden