Kan droppe rottegift med ny teknik

Elektroniske rottedræbere har gjort livet usikkert for rotterne i Hedensted. DF vil derfor have udbredt teknologien, så kommunerne kan stoppe med at bruge rottegift i kloakkerne.

Det siger Dansk Folkepartis medlem af Folketingets miljøudvalg, Hans Kristian Skibby fra Tørring.

- Vi kan se på erfaringerne fra de kommuner, der dropper giften og udnytter de nye elektroniske rottefælder, at rottebekæmpelsen bliver mere effektiv, siger Hans Kristian Skibby.

Besparelser

Han henviser blandt andet til Hedensted Kommune, hvor rotteanmeldelserne siden 2008 faldet med 25 procent.

Det fald skyldes ifølge direktør for Hedensted Spildevand, Ole Pedersen, en massiv investering i de elektroniske rottefælder:

- Efterhånden som områderne ryddes for rotter, renoverer vi beskadigede kloakrør og lukker af med fælder strategiske steder, så rotterne ikke kommer igen og ødelægger de renoverede kloakrør. Det giver os markante besparelser i kloakrenovering på sigt.

Bruger ikke gift

Hedensted Kommune bruger stort set ikke gift længere til at bekæmpe rotter, og det bør de øvrige kommuner lære af, mener Hans Kristian Skibby, der nu vil have miljøminister Ida Auken (SF) på banen.

- Der er lige kommet en ny bekendtgørelse, der pålægger kommunerne at bekæmpe rotterne mere effektivt ved alle offentlige institutioner. Men de nye fælder gør det relevant at stille endnu større krav til rottebekæmpelse.

Dræbes med strøm

- Mulighederne er der nu, så derfor skal der strammes op på området. På den måde undgår vi også unødig spredning af gift i naturen, siger Hans Kristian Skibby.

Wisetrap registrerer elektronisk rotternes bevægelse og kropsvarme, og når rotten går i fælden, udskydes et bundt dræbende spyd med stor kraft og knækker rygsøjlen på rotterne.

Fælderne giver via sms eller mail besked om blandt andet skudstatistikken.

Hedensted Kommune råder i dag over 219 elektroniske wisetrap-fælder til kloakkerne. Derudover har kommunen investeret i 125 wisebox-fælder, der er designet som et teknikskab, der udnytter rotternes trang til at søge sikkerhed i huller.

Når sensorerne aktiveres, dræbes rotterne med strøm.

- Tidligere brugte vi rigtig mange ressourcer på at hænge gift ud i kloakkerne og efterfølgende tilse giften, siger Ole Pedersen.

Se her, hvordan Wise Trap virker.