TV der bevæger dig

Kemo-patienter skal have sved på panden

01:45

Konditest med udsigt til skovklædte skråninger fra 10 sal på Vejle Sygehus (Foto: Charlotte Dahl)

50 ansatte fra bl.a. Onkologisk Afdeling har prøvet kondiprogrammet på egen krop. (Foto: Charlotte Dahl)

samtale og individuel behandling er central i programmet. (Foto: Charlotte Dahl)

1 af 4

Sved på panden kan mindske generne ved kemo-behandling som kvalme og træthed. Derfor bliver seks ugers intensiv træning fra næste uge et tilbud til patienterne på regionens kræftsygehus i Vejle.

Projekt ?Krop & Kræft? er et af de første projekter i den ambitiøse programplan, som i løbet af de næste år skal udvikle Vejle Sygehus til at blive ?Patienternes Kræftsygehus?.

Færre gener

Det nye tilbud er baseret på erfaringer fra Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet i København.

- De resultater, vi har fra Århus Kommunehospital og Rigshospitalet, viser, at bivirkninger som træthed og kvalme, som mange kemo-patienter døjer med, nedsættes væsentligt ved at træne. Man har også fundet ud af, at det giver nedsat risiko for tilbagefald ved mammacancer og colorectalcancer, forklarer sygeplejerske Anette Malberg.

Første hold

På Vejle Sygehus står Terapiafdelingen og Onkologisk Afdeling bag projektet. De har allerede fyldt det første hold, som starter i næste uge.

Når det nye kræftrådgivningshus ?Livsrum? efter planen står færdigt på Beriderbakken tæt på Vejle Sygehus i sommeren 2013, kommer ?Krop & Kræft? konceptet til at foregå dér.

Et fristed

Teamet bag ?Krop & Kræft? består af to fysioterapeuter og to sygeplejersker, som to og to skiftes til at køre holdene, som maks kan tage otte deltagere per hold. De har alle fire været på studietur på Århus Kommunehospital, for at suge til sig af deres erfaringer.

Erfaringerne fra Århus Kommunehospital viser også, at patienterne oplever et fristed, hvor der ikke er fokus på sygdom. Men der er hele tiden fokus på trygheden for patienterne, og derfor starter man hver træning med at sygeplejersken screener patienterne, måler puls, blodtryk og temperatur og generelt holder øje med deltagerne.

Individuelt program

- Vi laver et individuelt program til hver enkelt deltager, så alle kan være med. Både dem, der er vant til at træne og få sved på panden og dem, der er vant til at gå en lille tur i skoven, fortæller Anette Malberg.

Kropsbevidsthed

De seks ugers træning indeholder hård fysisk træning tre gange om ugen og kropsbevidsthedstræning én gang om ugen samt mulighed for to omgange massage. Der vil også blive taget andre emner op, som eksempelvis træning i skoven, boldtræning og balancetræning.

Tanken er at træningen skal ligge på de samme dage, som patienterne får deres kemobehandling.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden