TV der bevæger dig

De kan ikke få nok i Jelling: Harald Blåtands "blærehegn" skal være verdensarv

00:24

- Wow, siger Morten Teilmann-Jørgensen fra museet Kongernes Jelling om det hegn, som Harald Blåtand i vikingetiden opførte omkring Jelling. Video: John Melin

Kirke, runesten og gravhøje er ikke nok for Jelling, som vil have mere verdensarv. Museet Kongernes Jelling har derfor søgt om at få palisadehegnet på UNESCOs eftertragtede liste.

Kirken, runestenene og gravhøjene i Kongernes Jelling er erklæret verdensarv, men det er ikke nok.

Nu har museet søgt om at få Harald Blåtands palisadehegn på UNESCOs berømte liste.

- Palisadehegnet indrammer det, som i forvejen er verdensarv, og det er et af de største byggerier fra vikingetiden, så det er oplagt også at få det med på listen, siger Morten Teilmann-Jørgensen, der er formidlings- og eventansvarlig for Public Programmes and Events i Kongernes Jelling, til TV SYD.

Læs også Dannevirke skal have verdensarv-status

Harald Blåtands blærehegn

Palisadehegnet er cirka 360 meter på hvert led og indrammer et areal på 12 fodboldbaner. 

Det bestod i sin tid af lodrette og tætstillede kraftige planker med forstærkning for hver 1,5 meter. Stolpehullerne har været op til 1,5 meter dybe med stenpakninger og lerjord omkring på begge sider, så det har været et særdeles solidt hegn - et rent blærehegn.

- Han behøvede ikke at bygge så stort og stabilt et hegn. Det er bygget midt inde i landet, hvor der ikke var nogen fjender, så han har kun bygget det, fordi han kunne, og for at vise sin magt. Det er ren blær, lyder det fra Morten Teilmann-Jørgensen.

For godt 1.000 år siden opførte vikingekongen Harald Blåtand en palisade omkring Jelling. Denne knap fem meter høje rekontruktion af hegnet bliver indviet på lørdag.  Foto: John Melin

- Nu har vi nok viden til at få hegnet på listen

De første spor efter palisaden blev opdaget i 2006 - altså længe efter, at kirken, runestene og gravhøjene i 1994 blev verdensarv.

Først i 2013 fandt arkæologer lidt trækul, der gav ny viden om hegnet. Der viste blandt andet, at palisadehegnet er fra omkring år 960 og dermed fra vikingetiden med Gorm den Gamle og Harald Blåtand.

- Vi mener at have så meget viden om hegnet nu, at vi kan få det på listen over verdensarv. Derfor søger vi først nu, siger Morten Teilmann-Jørgensen.

Museet i Jelling regner med at få svar på ansøgningen senest på søndag.

Verdensarv i Syd- og Sønderjylland

 • Christiansfeld
  Byen blev grundlagt i 1773 af de tyske herrnhutere (Brødremenigheden) på foranledning af Kong Christian VII. 
 • Jelling-monumenterne
  Jellingstenene, der også kaldes Danmarks dåbsattest. Her er det mejslet ind, hvordan Kong Harald omkring år 965 kristnede danskerne.
 • Vadehavet
  Vadehavet er et af verdens 10 vigtigste vådområder, hvor tidevandet to gange i døgnet flytter enorme vandmasser og danner basis for et helt unikt dyreliv.

  I alt har Danmark syv attraktioner på UNESCOs verdensarvsliste. Se dem her.
Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu