Kirker video-overvåger i kampen mod tyve

I kampen mod tyveri og hærværk har flere kirker rundt om i landet installeret videoovervågning, der kan afsløre gerningsmændene, skriver JydskeVestkysten søndag.

Blandt dem er kirkerne i Kvaglund ved Esbjerg og i Tandslet ved Sønderborg.

I Kvaglund kom videokameraerne op efter at der to nætter i træk var blevet stjålet nedløbsrør, tagrender og dele af kapellets tag - alt sammen i værdifuldt kobber.

Og i Tandslet tog man for godt to år siden konsekvensen, efter at der gentagne gange var blevet tegnet graffiti og brændt papirkurve af i toiletbygningen.

- Det er trist, at det har været nødvendigt, men vi ville ikke blive ved med at se vores ting blive ødelagt, fortæller menighedsrådsformand ved Tandslet Kirke, Kirsten Jørgensen. 

Biskop i Ribe Stift, Elisabeth Dons Christensen, er »frygteligt ked af« udviklingen.

- Det gør lidt ondt. For overvågningen er et udtryk for mistillid til at andre mennesker opfører sig ordentligt og har respekt for kirkens rum.

- Vi skal have tillid til hinanden og behandle hinanden og det vi hver især sætter højt, ordentligt, siger hun.

Et af de seneste eksempler på hærværk er fra Nr. Bjert ved Kolding. Her begik ukendte gerningsmænd så sent som i weekenden hærværk med spraymaling, hvor de på kirkemuren og på en stor sten skrev henvisninger til dommedag og djævlens tal »666«.

Men menighedsrådsformand, Jan Faldt Bentsen, er på linje med biskoppen og vil slet ikke begynde at overveje videoovervågning endnu:

- Jeg bryder mig ikke om videoovervågning ved kirker. Du skal have lov at komme her uden risiko for at du ender på et videobånd, forklarer Jan Faldt Bentsen og henviser til at samme begrundelsen ligger bag kirkens fotoforbud under gudstjenesten.