Kiwier henter inspiration på klimavej

Klimavejen Dalbyvej i Lille Dalby ved Hedensted er den første af sin art i verden. Derfor så en delegation fra New Zealand tirsdag nærmere på vejen.

- I er førende i verden indenfor vandafledning. De opfindelser, som vi hører om i dag, er de bedste i verden.

Sådan sagde borgmester Rachel Reese fra byen Nelson i New Zealand til TV SYD under sit besøg i Hedensted Kommune.

quote

I er førende i verden indenfor vandafledning. De opfindelser, som vi hører om i dag, er de bedste i verden.

Rachel Reese, borgmester, Nelson, New Zealand

Hun er sammen med en delegation på 10 andre New Zealændere (folkefærdet der med et kærligt kælenavn kaldes for Kiwier) taget til Danmark for at se på en række klimavenlige løsninger.

Herunder klimavejen i Lille Dalby, der en del af klimaprojektet Coast to Coast Climate Challenge. Den er den første i verden der kombinerer vandafledning og jordvarme. En løsning på en af tidens store udfordringer.

- Klimatilpasning er relevant i hele verden. Det regner mere og mere, og vi har udfordringer med, hvordan vi skal håndtere det, fortæller klimakoordinator i Hedensted Kommune, Merete Valbak. 

Vejen fungerer sådan, at når regnen falder, så siver vandet ned igennem små huller i hele vejstykket. Under asfalten er der lagt jordvarmeslanger, der varmes op af det regnvand, der siver ned gennem asfalten - og de sender varmt vand videre til radiatorerne i den nærliggende børnehave, Børnehuset Lille Dalby. 

Skitse af hvordan den nye klimavej fungerer.
Skitse af hvordan den nye klimavej fungerer.
Foto: Hedensted Kommune
quote

Klimatilpasning er relevant i hele verden. Det regner mere og mere, og vi har udfordringer med, hvordan vi skal håndtere det.

Merete Valbak, klimakoordinator, Hedensted Kommune

- Vi kan lære en hel masse af jer. Vand er et stort emne i New Zealand – som er omgivet af vand. Vi kan lide jeres tilgang til udfordringen, og også måden I involverer det lokale samfund på. I er de bedste i verden, siger Rachel Reese.

Borgmesteren fortæller, at de har haft tropiske storme i Nelson, der ligger på nordspidsen af sydøen i New Zealand. Det har fået deres øjne op for, at klimaændringer også rammer dem – og de derfor er nødt til at tage klimaforandringerne alvorligt. New Zealænderne ser derfor på en masse danske klimaløsninger. Blandt andet også i Juelsminde, Vejle og København.

Tirsdag besøgte de også Hedensteds nye Lidl-butik på hjørnet af Kirkegade og Dalbyvej. Her er parkeringspladsen også klimavenlig. Den permeable asfaltkonstruktion leder både regnvandet på parkeringsarealet og fra taget ind under asfaltbelægningen på p-pladsen - i stedet for at det bliver ledt ned i det eksisterende regnvandssystem.