Nu slipper de for at tømme tønden

Alle 17 kolonihaveforeninger i Esbjerg Kommune skal kloakeres. Det har givet stor jubel - og bekymring for de ældre haveejere

Dan Bakken har haft sit kolonihavehus i haveforeningen Parken i 10 år. I den tid har der hverken været strøm eller vand indlagt i huset.

- Sagt på godt dansk, så gider jeg ikke mere sidde og skide på en tønde, siger den 47-årige mand.

Både han og hustruen og deres fire børn jubler over, at de snart får elektricitet i huset og snart kan sætte sig på et moderne toilet, få sig et brusebad og klare opvasken uden at have dårlig samvittighed over miljøet.

For de 17 kolonihaveforeninger i Esbjerg Kommune - to i Ribe og to i Bramming - skal nu kloakeres netop for at skåne miljøet. Haveejerne har ellers følt sig tvunget til at smide klatvasken med sæbe, shampoo og opvaskemiddel ud i hjørnet af haven.

- Og så slipper vi for den trælse tur for at tømme tørklosettet. Det lugter og det er uhygiejnisk, når der ikke er noget vand, siger formanden for Haveforeningen Nørrevænge, Leif Olsen.

Formanden for nabo-haveforeningen Parken, Eddie Lützhöft, er også glad for kloakeringen. Men han er bekymret for, at nogle af de især ældre haveejere giver op og sælger. Økonomien vejer tungt. Det koster haveejerne i Parken 28.000 kr. at få lagt vand ind. Dertil kommer udgifter og arbejdet med at få trukket rør fra havens skel og ind i huset. Men også arbejdet med det, kan slå nogle af de ældre ud, frygter Eddie Lützhöft.

- Vi har brug for de ældre til at fortælle os unge/yngre, hvordan man "opfører" sig i en kolonihave, siger han.

Udgiften kan dog afbetales over en længere årrække i en ordning, som flere kolonhaveejere kalder "fantastisk lempelig".

Kloakeringen af kolonihaverne  vil foregå over fire år.  

Der er i alt 944 kolonihaver i Esbjerg Kommune