Kø på genbrugspladsen: Pap og papir er der nok af

På Genbrugsstationerne i Vejle var der i dag godt fyldt op af mennesker. Det stigende salg af julegaver på nettet betyder større mængder pap i containerne.

Biler i kø hele vejen ned langs vejen. Det var det syn, der mødte Mette Bloch Smedegaard 2. juledag. Genbrugsstationen på Vestre Engvej i Vejle åbnede klokken 9, men allerede inden porten blev åbnet, var der kunder i kø for at komme ind. I dag er der ingen kø, men der er stadigvæk sort af mennesker, fortæller Mette Bloch Smedegaard.

- De kommer med pap og gavepapir i rigelige mængder, siger hun til TV SYD. Hun er teamleder hos Affald og Genbrug i Vejle Kommune.

Det er de to ting, der kommer allermest af her i juledagene. Især mængderne af pap er stiger, udpensler hun.

- Der er rigtig meget onlinehandel, så vi får meget pap – og ofte kommer gaven man får også i pap, siger Mette Bloch Smedegaard.

Gavepapir skal smides ud som almindeligt affald

Flere kommuner har allerede gjort opmærksom på det. Gavepapiret er nemlig ikke papiraffald fordi det som oftest er overfladebehandlet.

- Ofte er gavepapir belagt med glimmer og glitter. Det betyder, at det ikke kan genanvendes som almindeligt papir. Så det er vi ekstra opmærksomme på, siger teamlederen og fortsætter:

- I år ser vi, at folk er blevet opmærksomme på det, især fordi det har været meget i medierne. Så det er rigtig dejligt at opleve.

Udover gavepapiret skal medarbejderne på genbrugsstationen også holde ekstra øje med flamingo og plastik. Nogle glemmer nemlig at tage flamingoen op af papkasserne eller tage plastikken af de papkasser, der har været dåsesodavand i.

Der bliver smidt lidt af hver ud efter julen - især pap og papir. 
Der bliver smidt lidt af hver ud efter julen - især pap og papir. 
Foto: Jørgen Guldberg, TV SYD

Et peak af juletræer
Selvom der er mange mennesker på genbrugspladsen, er humøret højt både hos de ansatte men også hos kunderne, fortæller Mette Bloch Smedegaard.

- Vi er klar til at hjælpe og vejlede. Der er vigtigt, at vi spotter kunderne, når de går ud af bilen og ser spørgende ud. Vi skal være de opsøgende – ikke dem, siger hun.

Efter nytår er det ikke kun gavepapir og pap, kunderne måske skal have hjælp til.

- Lige efter nytår får vi et peak af juletræer. De kommer i vores haveaffald og omdannet til kompost. På den måde kommer de i cirkulation igen, siger Mette Bloch Smedegaard.