Kolding-ghetto har knækket kriminalitetskurven

I Skovparken er kriminaliteten faldet med 15 procent i løbet af et år. For de lokale har det krævet en lang, sej indsats at nå hertil.

Kriminaliteten er generelt faldende i landets særligt udsatte boligområder.

Et af de steder, hvor det går den rigtige vej med kriminaliteten er Skovparken i Kolding. Her er antallet af anmeldelser per 1000 indbyggere faldet fra 24,5 i 2014 til 20,9 i 2015.

- Jeg tror, det er et sammensurium af et bedre samarbejde mellem forældre, skole og jobcenter, der begynder at lykkes.  Det er forhåbentlig det lange, seje træk, der begynder at kunne ses nu, siger Kim Hansen, udviklingschef hos social- og sundhedsforvaltningen i Kolding Kommune, til TV SYD.

Han peger på, at der gennem flere år har været et stort fokus på de forebyggende arbejde blandt områdets børn og unge.

- Mange af børnene er blevet målrettet mod uddannelse og skole, og der er kommet fokus på flere sociale ting. De unge får mere vejledning, og så opsøger skolerne forældrene for at snakke, siger Kim Hansen.

Et af de konkrete projekter, der har været med til at nedbringe kriminaliteten i Skovparken, er Børnekontakten. Børnekontakten er et værested for kvarterets børn i alderen 6 - 10 år, hvor der åbent alle ugens hverdage.

- Først og fremmest snakker vi og får styr på lektier. Og så er det et sted, hvor man bare kan være, uden at skulle præstere noget, siger Leif Dam Christensen, der er leder hos Børnekontakten, til TV SYD.

De gode resultater er dog ikke kommet af sig selv, men har krævet hårdt arbejde.

- Det er ikke noget, der er sket inden for de sidste år. Det har været en lang proces over 15-20 år, men initiativet bærer først frugt nu, hvor der er kommet en ny generation til, siger Leif Dam Christensen.

Særligt udsatte boligområder

  • 26 boligområder i hele landet er blevet udvalgt som særligt udsatte.
  • Betegnelsen bliver tildelt af politikredsene ud fra data om kriminalitet og uro i området.
  • 9 af landets 12 politikredse har udpeget særligt udsatte boligområder inden for deres kreds.