Prins Henrik åbner udstilling på Koldinghus af sin egen samling

Lige nu arbejdes der på højtryk for at gøre klar til udstillingen af en af verdens største samlinger af asiatisk jadekunst, ejet af Prins Henrik, som selv deltager i åbningen.

Jade er i årtusinder blevet brugt i Asien til udskårne figurer, talismænd, gaver til de døde og smykker.

Nu skal det grønlige krystalliserede mineral danne ramme om en udstilling, som udelukkende består af Prins Henriks private samling. Gennem hele sit liv har Prins Henrik samlet på asiatisk jadekunst fra sine rejser rundt i verden, og fra den 22. januar får offentligheden mulighed for at opleve samlingen på Koldinghus. Selv deltager Prins Henrik i den officielle åbning den 21. januar.

For museet på Koldinghus skal udstillingen udbrede det asiatiske mineral i Danmark og fortælle Prins Henriks egne historier om de enkelte genstande.

- Den forestående særudstilling på Koldinghus skal være med til at udbrede kendskabet til jadekunsten og samtidig portrættere en entusiastisk og passioneret samler, siger museumsdirektør Thomas C. Thulstrup i en pressemeddelelse.

Normalt står de mange jadestykker på Fredensborg Slot, Amalienborg Slot og på Pris Henriks slot Château de Cayx

Udstillingen fra Prins Henriks private samling af jade indeholder blandt andet smykker og figurer. 
Udstillingen fra Prins Henriks private samling af jade indeholder blandt andet smykker og figurer. 
Foto: Iben Kaufmann

- Det er en glæde at få lov til at dele min fascination af orientalsk jadekunst med publikum, der besøger udstillingen på Koldinghus. Samlingen er blevet til igennem mange år, og jeg ser frem til at se den i nye rammer på Museet på Koldinghus. Ikke bare er der mange minder og gode oplevelser knyttet til hver enkelt genstand, men jeg er også dybt fascineret af materialets historiske symbolværdi, siger Prins Henrik.

Udstillingen fortsætter indtil den 27. august.