TV der bevæger dig

Kommunale direktører får millioner i fratrædelse, men fortsætter i jobbet

I Hedensted har kommunaldirektør Jesper Thyrring Møller været ansat på åremål siden 2006 og to gange fået fratrædelsesbeløb på i alt 1,7 mio. kr. Borgmester Kirsten Terkilsen (V) forsvarer de foreløbigt 11 års åremål med, at genansættelsen var »helt efter bogen, skriver Jyllands-Posten fredag.

En såkaldt åremålsansættelse kan højest vare i ni år, men alligevel er flere ansat længere. I Hedensted har man ansat den samme direktør i nu 11 år. To gange har det udløst store fratrædelsesbeløb.

Kommunale direktører får højere løn og millioner i fratrædelsesbeløb som kompensation, når de er ansat i tidsbegrænsede åremålsstillinger.

Alligevel ender en del af dem med langvarige ansættelser. Det viser en aktindsigt, som Jyllands-Posten har fået hos landets kommuner.

En åremålsstilling kan i første omgang vare op til seks år og kan herefter forlænges, så den maksimalt løber i ni år i alt.

Direktøren får op til 30 pct. i tillæg til lønnen og optjener et fratrædelsesbeløb på tre måneders løn plus én måneds løn for hvert år, vedkommende har været ansat. En del af fratrædelsesbeløbet kan udbetales i forbindelse med forlængelsen, selv om vedkommende bliver i sit job.

På den konto har to nuværende direktører i Viborg Kommune inden for det seneste år fået udbetalt hhv. 650.000 kr. og 1 mio. kr. oven i deres almindelige løn.

De gunstige lønvilkår begrundes med jobusikkerheden. Men reelt ender flere af direktørerne med at blive i kommunen udover de maksimale ni år. 

Nogle fortsætter på en almindelig kontrakt, men i Ikast-Brande og Hedensted har man efter nye jobopslag ansat de samme direktører i nye åremålsstillinger.

Professor Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, kalder det en »omgåelse af ånden« i åremålskontrakterne:
- Så er det reelt en skjult fastansættelse, hvor man har dække til at give mere i løn og andre begunstigelser.

I Hedensted har kommunaldirektør Jesper Thyrring Møller været ansat på åremål siden 2006 og to gange fået fratrædelsesbeløb på i alt 1,7 mio. kr. Borgmester Kirsten Terkilsen (V) forsvarer de foreløbigt 11 års åremål med, at genansættelsen var »helt efter bogen«.

Michael Ziegler, formand for KL’s løn- og personaleudvalg, sagde fredag, at KL vil forsøge at afskaffe muligheden for fratrædelsesgodtgørelse ved kontraktforlængelser.

Læs også Se kort: Så mange penge har kommunerne brugt på gyldne håndtryk

Læs også Borgmester: Reglerne for gyldne håndtryk bør laves om

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden