Kommune tager næste etape i affaldssortering

Alle husstande i Kolding Syd skal inden næste fredag have en skraldespand til madaffald klar.

I Lunderskov, Vamdrup og Christiansfeld gør de det allerede.

I 2023 skal alt organisk husholdningsaffald indsamles, siger EU's ny affaldsdirektiv, og derfor er Kolding i fuld gang med at omstille borgerne til at sortere madaffald fra deres almindelig restaffald.

Det næste Kolding-område, efter de tre byer i syd og vest, er Kolding Syd.

- Vi er kommet fra start med stor succes, siger Lone Jensen, der er leder af Administration og Service i renovationsafdelingen i Kolding Kommune.

Hvornår skal du sortere madaffald?

  • Lunderskov og Vamdrup: April 2018
  • Christiansfeld: Oktober 2018
  • Kolding Syd: Marts 2019
  • Kolding Nord: Slutningen af 2019
  • Kolding Centrum og sommerhuse: Starten af 2020

Er du i tvivl om, hvilket område din husstand hører til, så klik her.

Hun henviser blandt andet til, at fejlsorteringen fra borgernes side er meget lav.

- Erfaringerne er rigtig gode. Fra de første områder viser tallene, at mellem 36 og 38 procent af det affald, der tidligere gik til forbrænding, nu sorteres ud til madaffald, forklarer hun.

Hvis du er i tvivl, hvordan organisk affald skal sorteres, så klik her.

1700 grønne affaldsbeholdere i Kolding

Når alle husholdningerne i Kolding Syd har fået trillet en grøn skraldespand ind i indkørslen, vil der stå omkring 1700 af dem i Kolding Kommune. Kommunen er dog slet ikke færdig. Du kan se i faktaboksen til venstre, hvornår du skal til at fylde madaffald i de grønne affaldssække, som leveres sammen med skraldespanden.

Implementeringen af madaffaldsordingen i Kolding Kommune betyder, ifølge Lone Jensen, at kommunen kan få en genanvendelsesprocent på 14 procent.

Det organiske affald fra Kolding Kommune bliver kørt på biogasanlæg, ligesom det også gøres i Horsens, Vejle, Fanø og Billund Kommuner. På biogasanlægget bliver det organiske affald lavet til pulp, som er det produkt, biogasanlæggene udvinder biogas af. Biogas bruges blandt andet til brændstof og strøm til vand og varme.

Og når madaffaldssorteringen giver sådanne muligheder, har Lone Jensen kun et ønske til borgerne i Kolding Syd:

- Vær positiv og tag imod det.

I uge 11 bliver Koldings Syds hidtilværende affaldsbeholdere tømt for sidste gang. Den 18. marts vil de første madaffaldsbeholdere i Kolding Syd blive tømt.