Kommune vil flytte to søer

To søer ligger i vejen for landmand i Varde Kommune. Venstre-flertal i byrådet siger ja til at de nu bliver flyttet

Niels Christiansen, konservativ: - Venstre burde selv tage ansvaret og sige nej til landmanden.
Niels Christiansen, konservativ: - Venstre burde selv tage ansvaret og sige nej til landmanden.

Landmand vil flytte to søer for at få en mere rentabel markdrift. Han har tidligere sløjfet den ene sø, men blev efterfølgende pålagt at etablere den igen. Nu forsøger han atter. Nu med en godkendelse fra Venstre-flertallet i byrådet.

Men beslutningen vækker stærk kritik hos oppositionen. Socialdemokratiet, Enhedslisten, de konservative og delvist Dansk Folkeparti går imod. Blandt andet fordi sagen - ifølge modstanderne - er dømt til at blive tabt i Miljø- og Naturklagenævnet.

- Det er vores fornemmelse, at Venstre ikke selv tør sige nej til landbruget, men bruger Miljø- og Naturklagenævnet til at stoppe projekter som det her, siger Niels Christiansen fra de konservative til TV SYD.

- Det er jeg enig med Niels (Christiansen, red.) i. Det virker som om Venstre bare skubber andre foran sig i stedet for selv at sige nej, siger Kjeld Anker Espersen fra Socialdemokratiet.

Niels Christiansen peger på, at andre landmænd med en sø på deres jorde efterfølgende vil kræve den flyttet, hvis den ligger "forkert" på markerne.

- Jeg mener ikke, at det er rimeligt at flytte rundt på naturen på den her måde. Det er en meget uheldig tankegang, siger han.

De to søer ligger i Næsbjerg og Billum.

Borgmester Erik Buhl, Venstre, afviser at man bruger Miljø- og Naturklagenævnet til at sige nej til landmænds krav og ønsker.

- Det er bestemt ikke rigtigt. Vi diskuterer løbende og fra gange til gang i Venstre, om vi skal tage kampen op eller ikke, siger han til TV SYD.

Borgmesteren siger, at flytningen af søerne vil give mere natur, fordi søerne kommer til at ligge sammen med anden natur i området og at man dermed opnår en mere sammenhængende natur. Desuden peger han på, at i hvert fald denne ene sø er menneskeskabt.

Han erkender, at det giver et problem med at dyrelivet i en længere periode bliver ødelagt ved flytningen, men peger på, at det på længere sigt er en god løsning for både landmanden og for naturen.

Både Niels Christiansen og Kjeld Anker Espersen undrer sig dog over, hvordan den her sag kan ligge i tråd med Varde Kommunes nye forsøg på at markedsføre sig med ordene "Vi - i naturen".

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.