Kommuner har brudt loven

Hedensted, Varde og Aabenraa kommuner har brudt loven om udbud. De tre sydjyske kommuner er mellem 29 danske komuner, som har indgået ulovlige kontrakter med KMD (tidligere Kommunedata), oplyser Konkurrencestyrelsen.

Koncertbilletter

Det viser en undersøgelse fra Konkurrencestyrelsen, hvor firmaets levering af it-systemet Opus til 34 kommuner har været under lup. Og i de fleste kommuner er aftalerne i strid med EU's udbudsdirektiv, konkluderer styrelsen.

Sagerne har fået meget fokus, fordi en række kommunaldirektører og politikere fra de pågældende kommuner har modtaget koncertbilletter og golfture gratis af KMD.

Bør opsige kontrakterne

- Kommunerne skal naturligvis overholde udbudsreglerne. Ved at skabe konkurrence om offentlige opgaver sikrer vi, at kommunerne får de bedste løsninger til prisen, siger direktør i Konkurrencestyrelsen Agnete Gersing i en pressemeddelelse.

Konkurrencestyrelsen har ikke mulighed for at træffe afgørelser eller nedlægge forbud, men styrelsen opfordrer nu alle de 29 lovovertrædende kommuner til at opsige kontrakterne med KMD.

Aabenraa laver nyt udbud

Aabenraa Kommune har erkendt, at de har brudt loven.

- Vi sender it-kontrakten ud i nyt udbud - og ophæver i den forbindelse aftalen med KMD, siger stabschef Tom Hahmt, til TV SYD.

Sagen drøftes i økonomiudvalget den 15. juni.

Hedensted vil have politisk diskussion

Kirsten Terkilsen, borgmester i Hedensted: Vi skal have en politisk diskussion.
Kirsten Terkilsen, borgmester i Hedensted: Vi skal have en politisk diskussion.

Også Hedensted Kommune har erkendt, at KMD Opus, som it-systemet hedder, skulle have været i udbud. Kommunen har ventet på den redegørelse, som Konkurrence-styrelsen i dag udgav. 

- Vi forholder os til konkurrencestyrelsens redegørelse på økonomiudvalgets møde den 14. juni. På mødet skal vi naturligvis have en grundig politisk diskussion af, hvordan vi forholder os til konkurrencestyrelsens anbefalinger om at opsige aftalen med KMD, udtaler borgmester Kirsten Terkilsen (V), Hedensted Kommune.

TV SYD har forsøgt at få en kommentar fra Vardes borgmester. Det var ikke lykkedes ved middagstid.

Udbud giver gevinst

Samtidig skal kommunerne fremlægge planer for, hvordan de fremover vil overholde loven.

- Erfaringerne viser, at en udbudsrunde i mange tilfælde giver kommunen en økonomiske gevinst. Samtidig skaber konkurrence om opgaverne grobund for udvikling af nye løsninger til gavn for hele samfundet, siger Agnete Gersing.

undersøger KMD

Konkurrencestyrelsen har sideløbende igangsat en undersøgelse af, hvorvidt KMD har overtrådt konkurrenceloven ved at sætte sig på de kommunale it-løsninger.

KL (Kommunernes Landsforening) har tidligere oplyst, at man forventer, at kommunerne selv bringer orden i sagerne og laver udbud i en eller anden form.

Fakta om ulovlige it-aftaler i kommunerne

29 kommuner har ifølge Konkurrencestyrelsen overtrådt EU?s udbudsdirektiv ved at indgå en aftale med landets største kommunale it-leverandør KMD om levering af it-systemet Opus - uden at have gennemført et EU-udbud. De 29 er:

 * Albertslund, Assens, Brønderslev, Fredensborg, Gribskov, Hedensted, Hillerød, Holstebro, Ishøj, Køge, Morsø, Norddjurs, Nordfyns, Nyborg, Odder, Randers, Rebild, Ringkøbing-Skjern, Roskilde, Skanderborg, Skive, Solrød, Sorø, Stevns, Struer, Thisted, Vallensbæk, Varde og Aabenraa.

Modtog koncertbilletter

Følgende fem kommuner er også blevet undersøgt, men her vurderer Konkurrencestyrelsen, at EU?s udbudsdirektiv ikke er overtrådt:

 * Brøndby, Frederikssund, Rudersdal, Syddjurs og Århus.

 * Det kostede for nylig Hillerøds kommunaldirektør jobbet, da det kom frem, at han havde modtaget gaver fra KMD i form af billetter til en Madonna-koncert i Parken.
Få måneder efter Madonna-koncerten overtog KMD kommunens løn- og personaleadministration - en aftale til 48,7 millioner kroner over syv år, uden af opgaven havde været i udbud.
Også i Hedensted har kommunaldirektøren modtaget koncertbilletter - til AC/DC i København - med hotelovernatning. Og den tidligere borgmester, Jørn Juhl Nielsen, har modtaget landskampsbilletter fra KMD.