Kommuner til regering: Send flere penge

12 ud af 14 af de sydjyske kommuner siger onsdag til TV SYD, at de er pressede over at skulle håndtere flygtningene i kommunerne.

Ekstraordinært mange flygtninge krydser i disse dage Danmarks grænser. Alene i den seneste uge har over 900 flygtninge søgt asyl i Danmark, og i oktober søgte op mod 3500 flygtninge asyl i Danmark. Det er det højeste antal asylansøgere i Danmark på en måned nogensinde.

TV SYD har onsdag foretaget en rundringning til borgmestrene og viceborgmestrene i Syd- og Sønderjylland. I 12 ud af 14 af kommunerne giver de politiske overhoveder udtryk for, at håndteringen af flygtninge ”presser” kommunen. I ligeså mange af kommunerne giver man udtryk for, at man gerne vil have flere penge til at håndtere det pres, som flygtningene udgør på kommunernes økonomi.

- Kommunernes Landsforening er nødt til at komme op på tæerne. Vi får ikke tilstrækkeligt med midler. Vi er nødt til at have flere penge, ellers er vi nødt til at skære i velfærden, og det er der ingen, der kan holde til, siger Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen(S) til TV SYD.

En af de kommuner, hvor man overfor TV SYD ikke giver udtryk for, at man er presset er Aabenraa.

- Man har jo været nødt til at tage ressourcer fra andre steder. Alt er ikke rosenrødt, så jeg ville selvfølgelig gerne undvære at skulle prioritere, men vi har foretaget en massiv investering, hvor vi har måttet spare på andre områder – og det er derfor vi ikke er så pressede, siger Aabenraas borgmester Thomas Andresen (V) til TV SYD.

Rundringning om flygtninge:

TV SYD har ringet rundt til borgmestrene og/eller viceborgmestrene i kommunerne Aabenraa, Sønderborg, Tønder, Fanø, Esbjerg, Varde, Vejen, Billund, Kolding, Fredericia, Vejle, Haderslev, Horsens og Hedensted.
  • 12 ud af 14 kommuner giver udtryk for, at de er pressede over antallet af flygtninge – kun i Haderslev og Aabenraa giver de udtryk for, at det er uproblematisk med det rekordstore antal flygtninge.
  • 12 ud af 14 ovenstående kommuner kunne godt tænke sig flere penge til bolig, administration og andre udgifter forbundet med at skulle integrere flygtningene.
  • 8 ud af 14 kommuner siger til TV SYD, at de mangler eller på sigt kommer til at mangle boliger til flygtninge.