TV der bevæger dig

Kong Vinter rasler med sablen...

Find sneskovlen frem - et kuldegennembrud er på vej og kan give sne i næste uge - siger TV2 Vejrcenter.

Kong Vinter rasler med sablen. Et regulært kuldegennembrud truer med at give både frost og sne over Danmark i næste uge. Det viser de seneste prognoser fra TV2 Vejrcenter.

- Ifølge de seneste prognoser er der en klar tendens til, at det fra den 27. november bliver betydeligt koldere, fortæller Anders Brandt TV2 Vejrcenter. Her vil et større højtryksområde placere sig på en lidt uvant 'plads' - langt oppe i Nordatlanten ved Island. Herved blokeres der for de lavtryk, der fra vest sender mild luft ind over Sydskandinavien.

Kold luft

Inden vi næsten får set os om, skal vi måske have fat i sneskovlen og kælken - og er der ikke vinterdæk på bilen, så er det på høje tid, der kommer det, siger TV2 Vejrcenter.

- Højtrykket vil forskydes lidt mod øst til Nordskandinavien - og samtidig er der tendens til, at et lavtryk over Mellemeuropa vil passere syd om Danmark og sende kold luft fra Rusland indover os fra øst og nordøst.

Opskriften på vinter

Alt sammen er det opskriften på vintervejr i Danmark, og det, vi i prognoserne er vidne til, er, at den meget omtalte Nordatlantiske Oscillation (NAO) skifter gear - og netop det var i de foregående vintre (09/10 og 10/11) med til at give os langvarigt og koldt vintervejr", oplyser Anders Brandt.

Ifølge prognoserne vil der allerede inden november er slut kunne falde nedbør som sne, temperaturerne vil i dagtimerne ligge lige omkring frysepunktet - og ikke langt fra os i både Norge og Sverige vil frostgraderne være tocifrede.

Ind i december

Kulden vil vare ved ind i december, og de seneste tendenser kan tyde på, at varm luft, der over Atlanterhavet skydes langt mod nord - op mod Nordøstgrønland og Ishavet kan få sat iskold arktisk luft i bevægelse mod syd. Den kan i følge prognoserne give koldere vejr i starten af december.

Alt sammen er det prognoser, og når vi er ude på mere end 6-7 døgn fremme i tiden, vil det være forbundet med stor usikkerhed.

Men selve vejrudviklingen foregår op til månedsskiftet på så stor skala, at det meget vel kan vise sig, at prognoserne allerede nu har fat i den rigtige tendens.

Og lige nu lade Kong Vinter rasle med sablen.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden