Kort ekstra-uddannelse sikrede Gitte et job

Mere end 10.000 ledige danskere har været igennem kortere kurser for at opkvalificere sig til at få et job. Sydjyderne har klaret sig bedst. Her er halvdelen kommet i arbejde eller i uddannelse efter forløbet. Gitte er en af dem.

- Jeg fik jo pludselig ny energi, noget at stå op til og et nyt netværk, siger Gitte Lasota til TV SYD.

Hun var for nylig igennem et af de kurser, der er sat i værk efter Beskæftigelsesministeriet i 2014 afsatte 100 millioner kr. af til kortere kurser, der skal omskole eller opkvalificere ledige.  

Gitte Lasota har i flere år arbejdet på kontor, men blev ledig. Efter et halvt års ledighed tilbød Sønderborg Kommune hende et kursus. Her blev hun opkvalificeret i arbejdet som kontorassistent ved bl.a. at gennemgå et praktikforløb i Sønderborg Kommune og på Gråsten Landbrugsskole.

- Når man går derhjemme, mister man kontakten til arbejdsmarkedet og samfundet generelt. Man bliver ligesom koblet af – det gav virkelig noget at komme ud i det pulserende liv igen, siger Gitte Lasota.

Efter forløbet blev hun ansat som overassistent ved NaturErhvervsstyrelsen, der i samme periode flyttede til Augustenborg og manglede arbejdskraft.

 Gitte Lasota er ikke den eneste, der fik sat skub i karrierelivet igen. Hele 49 procent af de sydjyder, der indgik i et tremåneders forløb er tilbage på arbejdsmarkedet eller i uddannelse. Blandt de ledige, der var afsted i seks måneder er hele 60 procent tilbage på fuld styrke.

quote

 Når man går derhjemme, mister man kontakten til arbejdsmarkedet og samfundet generelt. Man bliver ligesom koblet af – det gav virkelig noget at komme ud i det pulserende liv igen

Gitte Lasota, overassisten, NaturErhvervstyrelsen

Landsgennemsnittet ligger på henholdsvis 39 og 50 procent. Det Regionale Arbejdsmarkeds Råd (RAR) i Sydjylland samarbejder og rådgiver kommunerne i Syd- og Sønderjylland om, hvordan man får flest mulig i arbejde. Her har man et bud på, hvorfor så mange er kommet i arbejde her i området.

- Vi er rigtig gode til at fokusere og målrette. Der er arbejdsgivere, der mangler kvalificeret arbejdskraft og ledige, der mangler kvalifikationer – vi forsøger at matche de to ved at opkvalificere de ledige, siger Marita Geinitz, der er næstformand i RAR Sydjylland, til TV SYD. 

Selvom tallene viser et flot resultat i Sydjylland er der andre faktorer, der kan påvirke, om man kommer i beskæftigelse eller uddannelse såsom arbejdsmarkedshistorik og uddannelse. Det er der ikke taget højde for i opgørelsen.