TV der bevæger dig

Kræftpatienter fik for meget kemo

Patienterne fik alt for meget kemo. Foto: Colourbox.

Tre kræftpatienter kan være døde, fordi de fik for meget kemoterapi.

Fejlbehandlingen er sket både i region Syddanmark og region Midtjylland.

Tre af disse patienter på Århus Universitetshospital er døde i forløbet, og hospitalet kan ikke udelukke, at overdoseringen har spillet en rolle.

Patienter med prostatakræft har både i 2012 og 2013 fået kemoterapi i doser, der har været 16-21 procent større end ordineret.

Det kan have givet patienterne kraftigere bivirkninger i forbindelse med kemoterapien.

Sundhedsstyrelsen kritiserer sygehusapotekerne i Vejle, Aarhus og Odense for fejlmedicinering.

Selv om indlægssedlen blev opdateret i oktober 2012, fortsatte sygehusapotekerne i Vejle, Aarhus og Odense med at blande medicinen forkert.

I alt 99 patienter ramt af prostatakræft er blevet fejlbehandlet med for høj dosis kemomedicin i Region Midtjylland og Syddanmark.

 

 

 •  Hospitalerne begyndte at tilbyde behandling med cabazitaxel fra 2012 til visse patienter med prostatakræft.
 •  Behandlingen gives til patienter, hvor kræften har spredt sig til andre dele af kroppen, og hvor andre behandlinger ikke længere har effekt.
 •  Behandlingen kan ikke kurere kræftsygdommen, men den kan være livsforlængende.
 •  Cabazitaxel er et stof, som kan give alvorlige bivirkninger, der selv i korrekte doser i sjældne tilfælde kan medføre dødsfald. Patienterne kan bl.a. få alvorlige infektioner, fordi immunforsvaret bliver påvirket af behandlingen.
 •  Sundhedsstyrelsen er underrettet om sagen, som også er indberettet i Dansk Patient Sikkerheds Database (DPSD)
 •  Fejlen er opstået, fordi cabazitaxel leveres i to små hætteglas. Det ene indeholder lægemidlet i koncentreret form. Det andet en væske, som lægemidlet skal blandes op i, inden patienten får det.
 • På hætteglasset med koncentrat står, at det indeholder 1,5 ml. og på hætteglasset med væsken står, at det indeholder 4,5 ml. Men reelt indeholder glassene henholdsvis 1,83 ml. og 5.67 ml.
 •  Forskellene i opgivet og reelt indhold fremgår hverken af etiketterne eller det første produktresumé.
 •  Andre europæiske hospitaler har - på grund af forskellene i den angivne og den reelle mængde - blandet cabazitaxel i for kraftige doser. Det er rapporteret i Spanien, Finland og Holland.
 •  I 2012 rettede producenten Sanofi produktresumeet, men hospitalernes personale blev ikke advaret om risikoen for fejl før 7. november 2013, hvor Sanofi sendte en advarsel ud til hospitalerne.
 •  24. januar 2014 sendte Sundhedsstyrelsen brev til regionerne og pålagde dem at skærpe kontrolprocedurer i forbindelse med færdigblanding af lægemidler.

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden