Kraftige reaktioner på trolden

De kristne reaktioner på trolden i Vejen har været voldsomme - og reaktionerne er kommet bag på kommunens førstemand.

En trold der vil dræbe og æde kristne mennesker.

Det lyder ikke rart, og den ser da heller ikke særlig hyggelig ud, Vejentrolden, som er en bronzeskulptur, der står foran Vejen Kunstmuseum.

Del af byvåben

Selv om Niels Hansens Jacobsens kunstværk har 115 år på bagen og i mange år har været en del af Vejen byvåben, er det ikke alle, der er blevet gode venner med den.

Tænkt som udsmykning

Den skarpe reaktion fra de kristne kommer helt bag på byens borgmester Egon Fræhr (V).

- Arkitekterne har tænkt det som en anderledes udsmykning. Det er ikke noget vartegn, og jeg er sikker på, at det ikke har været meningen at genere nogen. Nu læser vi høringssvarene, og så vurderer vi sagen, siger han.

60 kristne borgere

En gruppe på omkring 60 kristne borgere fra forskellige kirkelige retninger i Vejen vil ikke finde sig i, at Vejentrolden ifølge et projektforslag skal pryde en stor husfacade midt i byen.

En af de protesterende borgere er Jørgen Højgaard Hansen fra Indre Mission.

Han kalder det en misforståelse at opfatte Hansen Jacobsens trold som en slags venskabelig bamse.

- Trolden er fra Hansen Jacobsens side ment som Djævelen, og det tror vi bestemt er noget, der eksisterer stadigvæk. Det onde jagter os på alle måder. Djævelens hensigt er at få mennesker væk fra alt det, der har med kærlighed og Gud at gøre, men den erkendelse er nok smuttet lidt for mange mennesker. Især hvis man opfatter det onde som noget halvsjovt noget, siger Jørgen Højgaard Hansen.

Høringsfrist udløb i dag

Det er Projektselskabet Oxdal A/S, der har foreslået at bruge Vejentrolden som udsmykning på et nyt otte etagers byggeri midt i byen. Projektet er sendt i høring, og høringsfristen udløb torsdag.

Symbol for Vejen

Jette Vibeke Madsen fra frikirken Kristus Kirken er også imod forslaget, selv om hun ikke har noget imod Vejentrolden som kunstværk.

- Det er helt i orden, at et kunstværk har et negativt udtryk. Det, der ikke er i orden, er, når man gør denne kunstgenstand til et symbol for Vejen. Vi kan ikke se andet, end at man signalerer noget kristendomsfjendsk, siger hun.

Professor: Trolde ikke farlige

Men de kristne i Vejen kan være helt rolige. Trolde er slet ikke så farlige, siger professor i kirkehistorie Per Ingesman fra Aarhus.

- Trolde er en del af den folkelige overtro, de har aldrig spillet nogen afgørende rolle for kirken. Det, kirken opfattede som farligt, var for eksempel kættere og hekse, altså mennesker, der brugte de onde kræfter, men ikke trolde. Så de kan efter min mening tage det helt roligt nede i Vejen, siger Per Ingesman.

Fakta om trolden

Vejentrolden er en del af Vejen
 * I 1896 skabte Niels Hansen Jacobsen en skulptur af en glubsk trold med tilten "En trold, der vejrer kristenkød". Trolden blev udstillet på Charlottenborgs forårsudstilling 1897.
 * I 1923 fik Vejen en bronzestøbning af skulpturen, som siden kom til at hedde Vejentrolden. Trolden stor udenfor Vejen Kunstmuseum.
 * I 1923 tegnede Niels Hansen Jacobsen et segl til Vejen Kommune. Den centrale figur var Trolden, som var omkredset af et kornaks og et tandhjul.
 * I 1977 fik byen et nyt byvåben tegnet af Claus Achton Friis. Her var trolden fortsat det centrale motiv.
 * Brørup, Holsted, Rødding og Vejen kommuner blev i forbindelse med kommunesammenlægningen 1. januar 2007 til den nye Vejen Kommune, og i den forbindelse blev der lavet et nyt byvåben, hvor Vejentrolden ikke er med.
 * Vejentrolden opfattes dog fortsat som en del af byens identitet.