TV der bevæger dig

100 år efter Første Verdenskrig
KRIGENS SKÆBNER

.josh-art-headings{ width:100%; border-radius: 20px; }

Krigsenke: - Jeg vil begraves i min sorte brudekjole

Mette Nørgaard. Foto: Privat

Hvert sogn i Sønderjylland har et mindested med navne på dem, der ikke kom hjem fra Første Verdenskrig. Foto: Privat

Mindestenen på Ravsted Kirke. Foto: Privat

Hans Nørgaard døde på østfronten i Rusland i 1915. Han var født i 1875. I 1911 blev han gift med Mette. Foto: Privat

Brev fra Mette Nørgaard til sin mand i Den Store Krig. Foto: Privat

I 1915 modtog Mette Nørgaard brev fra militæret om, at hendes mand var faldet. Foto: Privat

Hans Nørgaard kom aldrig hjem til sin kone. Foto: Privat

1 af 7

Mette Nørgaard fik aldrig opfyldt sit højeste ønske. Hverken i livet eller i døden fik hun sin Hans.

- Når jeg dør, vil jeg begraves i min sorte brudekjole, så Hans kan kende mig, når vi mødes. For han er jo endnu ung, og jeg er blevet en gammel kone.

Hele sit voksne liv rakte Mette Nørgaard ud efter den kærlighed, som Europas konger og kejsere havde taget fra hende. Bare tre års ægteskab fik hun med sin elskede Hans, før han i 1914 blev indkaldt til den store krig. Den kom han aldrig hjem fra.

I 1915 døde Hans Nørgaard i de hårde krigskampe på østfronten i Rusland. I 1911 var han blevet gift med Mette Nørgaard. Sammen havde de købt en gård i Korup ved Ravsted, og nu sad hun alene tilbage sammen med de to småbørn, som hun og Hans nåede at få.

Livet igennem drev hun gården med støtte fra en ældre medhjælper, fortæller Mette Nørgaards barnebarn i dag til TV SYD. Hun ønsker ikke sit navn nævnt i denne artikel.

- Mindet om hendes elskede Hans berørte hende livet igennem. Hun fik altid tårer i øjet, når talen faldt på Hans, fortæller hun om sin farmoder.

Mette Nørgaard ved mindestenen, som bærer hendes mands navn. Foto: Privat

I sort tøj til hverdag og fest

Mette Nørgaard klarede sig igennem de svære krigsår, men sorgen kom hun aldrig over.

Hver dag bar hun sort tøj både til hverdag og fest. Til jul, påske og pinse, til fødselsdage, bryllupper og sølvbryllupper var hun altid klædt i sin sorte brudekjole.

Den 7. april 1976 markerede hun sit krondiamantbryllup med sin Hans ved at gå på kirkegården i Ravsted og lægge en buket ved mindesmærket over sognets faldne.

Hans Nørgaards navn står som nummer syv fra neden. I sin sorte brudekjole under sin sorte frakke lagde Mette Nørgaard sin blomst.

Da hun kom på plejehjemmet i Bedsted, lå kjolen i hendes egetræskommode, og hun havde den på, da hun siddende under et billede af Hans og deres gård i Korup modtog gæsterne til sin 95-års fødselsdag.

Kjolen blev glemt

Juleaften 1976 var sidste gang, Mette Nørgaard bar sin sorte brudekjole. Lige siden ægtemandens død i 1915 havde hun sagt, at hun ville begraves i den, men hverken i livet eller i døden fik hun sin Hans.

Da Mette Nørgaard døde i 1977, blev hun lagt i kisten og ført til kapellet, mens den sorte brudekjole lå i egetræskommoden, glemt i dødsfaldets uro.

Igennem tyve år opbevarede Claus Nørgaard, den ene af de to sønner, kjolen med omhu, fordi den rummede hans forældres skæbne og sorg.

Efter hans død i 2001 skænkede barnebarnet kjolen til museet på Sønderborg Slot. Nu kan Mette Nørgaards sorte brudekjole ses der.

FOKUS PÅ FØRSTE VERDENSKRIG: 

TV SYD sætter i forbindelse med 100-året for afslutningen på Første Verdenskrig den 11. november 2018 fokus på de omkring 10 millioner soldater, der måtte lade livet på slagmarkerne.

 

Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu