Krigsskib vender hjem til Sønderborg

To engelske torpedoer sænkede krigsskibet SMS Undine den 7. november 1915. Og nu 99 år senere vender skibet tilbage som model.

Et hold tyske modelbyggere fra foreningen Kartonmodellbau zwischen den Meeren har arbejdet to år på modellen, der er over en meter lang.

Sportsdykkere, der har dykket på vraget af SMS Undine, bidrager med genstande, der er hentet op fra vraget.

SMS Undine var en let krydser af gazelle-klassen. Den løb af stablen i 1902 og blev taget i tjeneste af den kejserlige tyske flåde i 1904. Fra 1907 var den fast tilknyttet den nybyggede skole for skibsartillerister i Sønderborg (efter 1920: Sønderborg Kaserne).

SMS Undines 10,5 cm kanoner gav genlyd i farvandene omkring Als, når skibsartillerister øvede sig i skydning mod bevægelige mål.

Fra udbruddet af Første Verdenskrig i 1914 eskorterede SMS Undine tysk handelstrafik i Østersøen. Den 7. november 1915 fik den engelske ubåd E19 hende i sigtekornet ? og to torpedoer gjorde en ende på det smukke skib. 24 mand af den 270 mand store besætning blev dræbt.

Da museumsinspektør René Rasmussen i 2013 åbnede udstillingen om Sønderjylland under tysk styre 1864-1920, savnede han en model af et tysk krigsskib, der havde været hjemmehørende i Sønderborg. Og via Schifffahrtsmuseum i Flensborg kom han i forbindelse med en gruppe af entusiastiske modelbyggere syd for grænsen.

Udstillingen på Sønderborg Slot åbner på fredag.