Krimimesse med vokseværk

Når det gamle statsfængsel i Horsens lørdag klokken 10 åbner portene for årets krimimesse, risikerer den blodige bogfestival at blive løbet over ende af publikum og sin egen succes, skriver Politiken lørdag

De seneste fem år har Danmarks eneste krimimesse fået tidoblet sit besøgstal fra forsigtige 450 gæster i 2006 til myldrende 4.300 sidste år, og i år - hvor bl.a. Føtex har reklameret massivt for krimimessen - bliver arrangementet så stort, at også en nærliggende idrætshal må tages i brug for at få plads til samtlige danske og internationale forfattere, forlag og tusindvis af krimielskende gæster

Kvæles i succes

Men nu risikerer krimimessen at kløjes i sin egen succes, mener blandt andre Christian Have, direktør for kommunikationsfirmaet Have PR, der er specialiseret i kunst, kultur og underholdning:

»Selve krimimessens dna er på spil. Alle, der har vokseværk, ikke bare bogmesser, skal huske at bevare deres genetiske kode. Den danske krimimesse er ret enestående, fordi den ligger i et gammelt fængsel. Det er et unique selling point, og derfor kan det være et problem, at man nu rykker dele af arrangementet ud i en tilfældig sportshal«, siger han.

»Selvfølgelig er det rigtig godt, når folk strømmer til en kulturbegivenhed. Men for det brede publikum er det ikke så meget de enkelte forfattere, der lokker, som det er selve stedet, hvor det foregår. Og tanken om at tilbringe en lørdag i en sportshal i Horsens virker umiddelbart ret kedelig«, siger Christian Have til Politiken.

Også krimimessens egne arrangører er ved at være betænkelige ved succesen: »Vi er jo glade for at være blevet så populære, men vi skal passe på, at vi ikke bliver vældig meget større«, siger hovedarrangør Vibeke Johansen, bibliotekaren, som for 10 år siden fik ideen til en krimimesse i Horsens, til Politiken.