Kristningen af Danmark var en længere proces

Lige nu graves der med stor entusiasme i Jelling. For en uge siden gjorde arkæologer et fund, som kan være med til at rykke ved opfattelsen af kristningen af Danmark.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Det hele drejer sig om rester af et fundament til en mulig kirke fra før 1100-tallet i Jelling, som man ikke tidligere har kendt til.

De tidligere fund ved Jelling og Jellingstenen i sig selv har peget på en meget pludselig overgang til kristendommen, men de nye fund tegner et billede af et mere gradvist skifte, som ifølge Jellingstenen begyndte i år 965.

I næste uge fremlægges den endelige konklusion.

Spørgsmålet, som her bliver besvaret, er, om det nyfundne fundament er en selvstændig kirke eller en tilbygning til den kirke, som vi kender i dag.

Lille kirke blev udvidet

Thomas Bertelsen, der er arkitekturhistoriker ved Nationalmuseet og en del af holdet bag udgravningerne, understreger, at det endnu er usikkert, om det er en ny kirke, men meget tyder på det.

Hans bud lyder på, at der har været en meget lille kirke, som man har ønsket at gøre større. Dermed er det oprindelige kirkeskib blevet til et kor i en endnu større kirke.
 
- Den metode kendes også fra for eksempel Ravnkilde Kirke i Himmerland. Det betyder, at kirken oprindelig har ligget mere mod øst. Og at de fund, man før har gjort i den nuværende kirke, som man troede var ældre kirker, lige pludselig vil ligge uden for kirken og snarere være huse til beboelse, forklarer Thomas Bertelsen.

Det tegner et billede af, at kirkebyggeriet i Danmark ikke gik så stærkt som først antaget.

Jellingprojektet

Opdagelsen er en del af et større projekt kaldet Jellingprojektet, hvor folk fra Nationalmuseet, Aarhus Universitet og Vejle Museum med støtte fra Bikubenfonden undersøger området omkring Jelling.

-  Formålet er, at alt, hvad vi ved om Jelling, skal tages op til diskussion, forklarer Mads Holst, som er lektor i arkæologi ved Aarhus Universitet.

Arbejdet begyndte i 2008, og folkene bag står altså nu der, hvor de begynder at kunne se perspektiverne i deres gravearbejde:

- Vi er endnu ikke kommet til en endelig konklusion, men vi ved på nuværende tidspunkt, at vores nye fund ændrer ved de etablerede historier om kristningen af Danmark.

Samtidig er fundene også med til at understrege Jellings betydning.

- Der er nu ingen tvivl om, at Jelling under Harald Blåtand var et magtcentrum. Tidligere har vi diskuteret, om Jelling bare var et monument med nogle høje og runesten, men nu finder vi bygninger, som vi kan kæde sammen med kongens politiske funktion og ikke kun den religiøse. Vi får et tydeligt billede af, at religionen har spillet sammen med kongens politik og magt. Det har været diskuteret før, men nu har vi en masse nye brikker, som gør, at vi kan sige det med større sikkerhed, siger Mads Holst.