Kultur i grænselandet forkæles med millioner

Fredag satte kommuner og ministre underskrift på en aftale, der skal sikre næsten 15 millioner kr. til at styrke kulturarbejdet i Sønderjylland og Slesvig.

Talentudvikling, musikfestivaler og samarbejde på tværs af kommune- og landegrænser. Det er nogle af de ting de 15 millioner kroner, Kulturudvalg Sønderjylland-Slesvig har fået stillet til rådighed de næste fire år, skal bruges til.

Grænselandet har ikke fået foræret alle pengene. Flere sønderjyske kommuner spæder selv til puljen.  Heriblandt Tønder Kommune.

quote

Nu er vi øvet i at starte aktiviteter op, så denne gang kan vi få endnu mere valuta for pengene.

Jørgen Popp Petersen, formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Tønder Kommune 

Læs hele kulturaftalen her.

- Det her er en katalysator til at gøre kulturen attraktiv. Vi er yderkantskommune, så vi vil gerne have, at folk kommer på besøg, siger Jørgen Popp Petersen, der er formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Tønder Kommune og medlem af Kulturudvalg Sønderjylland-Slesvig. 

Også i Sønderborg Kommune er man godt tilfredse med, at aftalen fornyes med fire år mere. 

- Det er stort. I Sønderborg får kulturlivet en ekstra dimension, som dermed giver flere besøgende. Men også den anden vej rundt. Flere tager over grænsen for at få kulturoplevelser, siger Stephan Kleinschmidt, der er marketing- og kommunikationsansvarlig i Sønderborg Kommune og formand i Kulturudvalg Sønderjylland-Slesvig, til TV SYD. 

Det er ikke første gang kulturudvalget får en god sum penge. For fire år siden blev der givet næsten 18 millioner kroner til kulturarbejdet i det sønderjyske.

- Vi har allerede gang i en masse godt arbejde, som vi nu kan fortsætte med. Nu er vi øvet i at starte aktiviteter op, så denne gang kan vi få endnu mere valuta for pengene, siger Jørgen Popp Petersen til TV SYD. 

Blandt andet har man i Tønder Kommune haft Orgelfestival, der trak folk langvejsfra. Især tyskerne var helt vilde efter at besøge festivalen. 

Hvordan finansieres Kulturaftalen 2017-2020?

  • 1,4 millioner kroner årligt fra det danske kulturministerium.
  • 186.000 kroner årligt fra det tyske kulturministerium. 
  • 1,2 millioner kroner årligt fra Sønderborg Kommune, Tønder Kommune, Aabenraa Kommune og Haderslev Kommune. 
  • 186.000 kroner årligt fra Region Syddanmark.
  • 745.000 kroner årligt fra de regionale støtter i Tyskland.