Kun penge til en tredje regatta

Flensborg markerede i weekenden slutningen på den traditionsrige kap-sejlads Kongelig Classic.

Ingen større uheld, men en vis grad af kaos på en våd og blæsende dag. Kongelig Classic blev afviklet for anden gang i samarbejde mellem turistkontorerne i Aabenraa, Sønderborg og Flensborg og de tre kommuner. EU har også bidraget med en del penge, og på nuværende tidspunkt er der nok til næste års arrangement. Arrangørerne ved endnu ikke, om der er en økonomisk forstærkning på vej.

Hårde vindstød

Den sidste sejlads gik fra Sønderborg. På etapen til Flensborg lagde de gamle kap-sejlere sig hurtigt i front.

Feltet var delt i klasser. Kapsejlerne for sig, de store sejlskibe havde deres klasse, og det samme gjaldt de mindre både og pære-skuderne eller erhvervsfartøjerne, som der var flest af.

Vinden var god fra nordvest, men ind imellem kom nogle hårde stød, som fik de fleste både til at ligge i vand til op over rælingen. Af og til fik sejlerne også nogle våde byger.

Forvirret start

Blandt de deltagende fartøjer var der en del forvirring ved starten ud for Sønderborg. Over radioen blev der givet meddelelse om en forsinkelse på 20 minutter, men det hørte fem af deltagerne ikke. De holdt sig til det aftalte tidspunkt for sejladsens begyndelse og blev derfor diskvalificeret.

I år var der over 100 tilmeldte fartøjer fra Tyskland og Danmark. Vidt forskellige. Arrangørererne havde svært ved at dele dem op i klasser og udpege en vinder, men det var nu heller ikke så vigtigt.

Kultur-arv

I en pause i bygerne bliver skibene på Flensborg Fjord ramt af et solstrejf.
I en pause i bygerne bliver skibene på Flensborg Fjord ramt af et solstrejf.

Nis-Edwin Petersen, tidligere næstformand i Træskibssammenslutningen og skipper på Solvang af Aabenraa, sagde, at det vigtige derimod var at vise de gamle sejlskibe frem og gøre folk forståeligt, at det kræver en indsats at holde sejlerne i gang.

- Der er kun to træskibs-værfter tilbage i Sønderjylland, sagde Nis-Edwin Petersen. Hvis de forsvinder, har vi ikke noget sted at gå hen, når vi har problemer med båden, og så forsvinder et gammelt håndværk. Det her er en kultur-arv, som vi skal passe på, men det koster penge, og vi skal fortælle folk, hvor vigtigt og smukt det er at have en maritim historie.

Der er to vandre-pokaler i forbindelse med regattaen. Den ene - et drikkehorn af sølv - blev vundet af lods-skonnerten Elbe 5 fra Hamburg. Den nordiske krydser Hugin fra Flensburg vandt den anden.

Lang pause

Kongelig Classic blev sejlet første gang i 1855 med kong Frederik den Syvende som protektor. Et af fartøjerne kæntrede undervejs og sank, og tre omkom.

Derefter holdt regattaen pause. I fjor blev den sejlet for første gang siden 1855 som et led i samarbejdet mellem Region Syddanmark og Slesvig-Holsten og kommunerne Aabenraa, Sønderborg og Flensborg.

Arrangørerne har som nævnt fået bevilling til tre sejladser, men interessen er stor, både til lands og til vands, og der bliver gjort forsøg på at få flere midler bevilget.