Kviksølvoffer i klemme hos Skat

I ni måender har et af kviksølvofrene fra Grindsted-værket ventet på at få 156.000 kr. tilbage fra Skat. Skattevæsenet afviser at have hævet penge på hans budgetkonto ved en fejl.

Det skriver Fagbladet 3F onsdag.

Skat afviser, at der er sket fejl i sagen. Skat har ikke adgang til folks budgetkonto. Kun hvis folk har anvist, at restskat skal betales via betalingsservice, kan pengene hentes.

Hævede 4708 kr. på budgetkonto

 I januar fik 74-årige Børge Hansen kun 2.914 kroner i folkepension. Skat havde hævet 4.708 kroner på hans konto uden at fortælle ham det. Og det havde Skat i øvrigt tænkt sig at gøre hver måned i de næste ni måneder.

Børge Hansen har desuden ventet forgæves på de 156.000 kroner, som Skat ved en fejl i april sidste år krævede i ekstra topskat af den erstatning, han fik efter at være blevet kviksølvforgiftet på Grindstedværket.

Skat i Haderslev oplyser til Fagbladet 3F i dag, at sagen om ekstraskatten ventes afsluttet i næste uge. Og samtidig vil de 4.708 kroner blive sat ind på hans konto igen.

- Men hvorfor kan myndighederne ikke bare gøre deres arbejde ordentligt fra starten. Det havde sparet os for mange bekymringer. Gad vide, hvor mange andre, der er i klemme som os, siger Børge Hansen til Fagbladet 3F.

- En erstatning bliver som udgangspunkt beskattet  i det indkomstår, hvor man erhverver ret hertil, oftest i udbetalingsåret, oplyser Marianne Hansen fra Skatteministeriet.  Det udløser som oftest topskat. Det, at der skal betales topskat, er altså ikke en fejl.

-  Men der er så mulighed for at skatten bliver mindre, hvis erstatningen fordeles over de år, den vedrører. En tilbagefordeling forudsætter altid, at skatteyder ansøger om en sådan tilbagefordeling.

- Er der tale om en erstatning der ligger mange år tilbage, skal der laves en del beregninger ? herunder også manuelle beregninger, noterer skatteministeriet.