Kvinde forfulgt af gal mand i fem år

Tina Nellemann Thrane er i fem år blevet chikaneret og forfulgt af en mand, som hun mødte på et datingsted.

Onsdag fortalte hun sin historie under en høring i Folketingets retsudvalg om stalking, som er det engelske udtryk for personforfølgelse.

Tina Nellemann Thrane slog hurtigt op med manden, men det ville han ikke finde mig i.

- Det begyndte med, at jeg fik lim i mine låse, og han skrev "luder" på døre og vinduer, fortæller hun.

Alle former for chikane

Hun fik 300 telefonopringninger og SMS'er fra manden om dagen. Han svingede fra at erklære sin kærlighed til hende til at komme med dødstrusler.

- Han forfulgte mig på gaden og tog billeder af mig og min datter, siger Tina Nellemann Thrane.

Hendes omgivelser blev opsøgt af manden. Han købte også varer, forsøgte at optage lån og lejede en bil i hendes navn.

Selv efter at hendes plageånd til sidst fik en fængselsdom, fortsatte han med at genere hende fra fængslet, hvor han havde internetadgang.

Tina Nellemann Thrane blev så psykisk nedbrudt af forfølgelsen, at hun ikke er i stand til at arbejde på fuld tid. Hun bor nu på en anonym adresse.

Vold

Dansk Anti-Stalking Forening kæmper for, at stalking bliver kriminaliseret.

- Stalking er psykisk vold både mod offeret og de børn, der er indblandet. I cirka halvdelen af tilfældene eskalerer stalking til fysisk vold, og i enkelte tilfælde fører det til drab, siger foreningens formand Lise Linn Larsen.

Hun kalder den nuværende lov for ineffektiv, mangelfuld og hullet.

- Den er ikke egnet til at stoppe stalking. Der mangler en klar definition af stalking, så politiet langt hurtigere kan gribe ind, sagde hun.

Formand for Folketingets retsudvalg, Peter Skaarup (DF), mener, det er nødvendigt at ændre straffeloven, så stalking kommer med som en selvstændig forbrydelse, sådan som det er tilfældet i Storbritannien og en række andre lande.

- Det kommer vi ikke udenom. Der er både brug for, at stalking bliver kriminaliseret og for, at politiet får bedre redskaber til at efterforske sagerne for eksempel ved at indhente teleoplysninger. Politiet bør også have flere sanktionsmuligheder i form af elektroniske fodlænker og zoneforbud, siger Peter Skaarup.