Her har kvinder deres egne p-pladser

I Tyskland er det helt almindeligt med p-pladser, hvor kun kvinder må parkere. Det er diskriminerende, mener nogle sydjyder.

Ved et af Flensborgs store indkøbscentre er der helt almindelige p-pladser, p-pladser for handicappede og for motorcykler, og nede i kælderen ligger ’Frauenparkplatze’ – en parkeringsplads for kvinder.

Her handler det ikke om, at kvinder er dårlige til at køre bil. Årsagen er en anden.

- Det er bare en lille bonus, så kvinderne er tættere på indgangen. Og så er der overfaldsalarmer, så kvinderne kan være mere trygge, siger Norbert Fels, der er centermanager i indkøbscenteret Förde Park i Flensburg.

I indkøbscenteret er 80 af de knap 500 p-pladser markeret med et F for ’Frauenparkplatz’. De er lige så store som de andre p-pladser. I Tyskland er det et helt normalt fænomen, og de findes på mange store p-pladser i lufthavne og på rastepladser.

I Danmark har vi ingen parkeringspladser for kvinder. Det tætteste, vi kommer på noget tilsvarende, er familieparkering, som man f.eks. har ved Kvickly i Haderslev. 

- Vi kender jo alle sammen Bilka-buler, hvor børn slår døren op i den bil, der er parkeret ved siden af. Det er vi ikke interesseret i her, siger Lars Skovhus, der er varehuschef i Kvickly Haderslev.

Foreslår man ideen på gaden i Haderslev, får det en meget blandet modtagelse.

- Det bryder jeg mig ikke om. Så er det som om, at kvinder kører dårlige end mænd. Vi vil have ligeberettigelse på alle områder - også p-pladser, siger Hanne Petersen, der er pensionist. 

Søs Madsen, der er sundhedssekretær, er af en anden overbevisning.

- Det er fint nok. Jeg har set det i Flensborg og kan godt lide at parkere på Frauenparkplatz, siger hun.

I Kina og Sydkorea har man også parkeringspladser forbeholdt kvinder – her er de malet op med lyserød.