Kvinder mistede livet på E45 – nu begynder retssag om godtgørelse

For to et halvt år siden omkom tre personer, heraf to unge kvinder på 19 og 21 år, ved en trafikulykke på motorvej E45. Mandag begynder retssagen, hvor kvindernes familier kræver godtgørelse.

En lastbilchauffør blev dømt for uagtsomt manddrab, efter han for to et halvt år siden bragede ind i en kø af biler på motorvej E45 ved Horsens.

Ved ulykken omkom tre personer, heraf to unge kvinder på 19 og 21 år, og yderligere tre personer blev alvorligt kvæstet.

Efterfølgende har de to afdøde kvinders familier lagt sag an mod vognmandens forsikringsselskab for at få det, der kaldes en tortgodtgørelse. Det er et økonomisk plaster på såret for den smerte, som den tragiske ulykke har forvoldt.

Retssagen begynder mandag. Der er afsat en dag til sagen, og her skal blandt andre forældrene vidne og fortælle om den decemberdag i 2014, da de fik den forfærdelige besked om ulykken.

Ni familiemedlemmer kræver tilsammen cirka en million kroner i tortgodtgørelse og erstatning, og nu skal en dommer fra Retten i Horsens vurdere, om det er berettiget.

Reglerne for tortgodtgørelse

Ifølge lov om erstatningsansvar er det en forudsætning for at få godtgørelse, at dødsfaldet er forvoldt forsætligt eller groft uagtsomt.

Er dødsfaldet sket ved et drab, vil betingelserne for at opnå godtgørelse som regel være opfyldt.
Er dødsfaldet en følge af grov uagtsomhed, afhænger det af de konkrete omstændigheder, hvorunder forbrydelsen er sket, om man er berettiget til godtgørelse.

Som udgangspunkt skal forbrydelsen være sket under sådanne særlige omstændigheder, at det generelt medfører en særlig følelsesmæssig belastning for de efterladte.

Kilde: Erstatningsansvarsloven.

Det er normalt vanskeligt at få erstatning i den slags sager. Dels fordi der er tale om en trafikulykke, der ikke blev begået med forsæt. Dels var familierne ikke selv til stede, da ulykken fandt sted.

Det forudsætter nemlig, at man skal have været udsat for en "særlig følelsesmæssig belastning".

Der bliver først truffet afgørelse i sagen senere.